Szójaszósz túladagolásától esett kómába egy fiatalember

Szójaszósz túladagolásától esett kómába egy fiatalember

A szójaszósz túladagolásától, csaknem egy liter elfogyasztásától esett kómába egy 19 éves fiatalember, aki a szervezetébe jutott nagy mennyiségű só miatt került életveszélyes állapotba.

A fogadásból szójaszószt ivó fiú az első ismert személy, aki szándékosan vett magához ennyi sót, és maradandó idegrendszeri károsodás nélkül túlélte azt – számolt be az esetről a Journal of Emergency Medicine szakfolyóirat alapján a LiveScience tudományos portál.
“A vér magas sótartalmát, orvosi kifejezéssel a hipernatrémiát (a vér magas nátrium szintjét) általában pszichiátriai betegeknél tapasztalják, akiknek megnő az étvágya az ízesítő iránt” – magyarázta David J. Carlberg sürgősségi orvos, aki a fiút a washingtoni MedStar Georgtown egyetemi kórházban kezelte.
A hiponatrémia azért veszélyes, mert vizet von el az agytól. Ha a vérben túl sok a só, a test szöveteiből nagy mennyiségű víz távozik, hogy  kiegyenlítse a só koncentrációját a két anyag között. “Amint az agy vízhiányos állapotba kerül, zsugorodhat és vérezhet” – tette hozzá Carlberg.
Miután a fiú megitta a szójaszószt, rángatózni kezdett és szélütéses rohamok törtek rá. Barátai az ügyeletre vitték, ahol a rohamokat kezelték, de már kómában volt, amikor majdnem négy órával az esemény után Carlberg csoportjához került.
“Nem volt válaszképes állapotban, csak reflexes rángatózást mutatott. Ez arra utalt, hogy az idegrendszere nem működött rendesen” – mondta Carlberg.
A sürgősségi csoport azonnal elkezdte kimosni a sót a szervezetéből. Az orrán át, csövön keresztül fél óra alatt hat liter szőlőcukoroldatot kapott.
Öt óra kellett, hogy a só a normális szintre essen vissza. Három napig tartott még a kóma, majd a fiú magától ébredt föl. Néhány napig érezhetőek voltak még a rohamok utóhatásai, ám egy hónap múlva a túladagolás nyom nélkül elmúlt, a fiú folytatta főiskolai tanulmányait, rendesen levizsgázott.
Az elfogyasztott egy üvegnyi, pontosan 0,946 liter szójaszósz általában 160 gramm sót tartalmaz. Carlberg szerint a fiú életét azért sikerült megmenteni, mert a sószint csökkentésének szokatlanul agresszív módját alkalmazták.