Az European Voice és a Libération is Magyarországról írt

Az European Voice és a Libération is Magyarországról írt

A Magyarországot ért legújabb bírálatokat összegzi csütörtökön megjelent számában a European Voice uniós ügyekkel foglalkozó brit hetilap, a francia Libération napilap pedig az új reklámadó tervéről közölt tudósítást.

A  European Voice-ban Andrew Gardner, az Economist külpolitikai szerkesztője rámutat, hogy múlt héten az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes javaslattevő testülete, a Velencei Bizottság fogadott el olyan jelentést, amely élesen bírálja a magyar alaptörvény legutóbbi módosítását.

A cikk kitér arra is, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt három kérdésből kettőben Magyarország igyekszik eleget tenni a bizottság kifogásainak, a politikai hirdetések korlátozása terén viszont arra hivatkozik, hogy ilyen Franciaországban, Lengyelországban és Bulgáriában is létezik.

Végül Gardner megemlíti, hogy az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága bíráló jelentést fogadott el a magyarországi jogi helyzetről.

Az új reklámadó tervéről közölt tudósítást a Libération. A francia baloldali újság az RTL Klub azon felvetése kapcsán, amely szerint esetleg indokoltabb lenne görög mintára a közmédia költségvetését csökkenteni, azt írta, hogy “senki sem gondolja egy pillanatig sem, hogy a tekintélyelvű Orbán Viktor el fogja zárni annak a közmédiának a csapját, amelyet propagandagépezetté alakított át olyannyira, hogy a köztévét már csak királyi tévének nevezik”.

A forgalomra kivetendő új adó az RTL Klub és a TV2 bevételének húsz százalékát elvenné, viszont a “Fidesz médiabirodalmát” nem érintené a Libération szerint. A tudósító Florence La Bruyere megjegyezte, a magyar miniszterelnök “unortodox politikájának” lényege, hogy “azt adóztatunk meg, akit akarunk, akkor, amikor akarunk és mindenekelőtt a külföldieket”. Egy évvel a választások előtt ez dupla haszonnal járna a lap szerint, miután a kormánypártnak pénzre lesz szüksége a jövő évi kampányhoz. Az új adó ráadásul csökkenteni fogja a két kereskedelmi televízió értékét, miközben – mint a lap hangsúlyozta – meg nem erősített hírek szerint a TV2 eladó. A lap szerint a svéd MTG-csoport érdeklődik, de az új adó miatt habozik, s így az Infomédia – amely “Fidesz-közeli érdekcsoport” – megszerezheti a TV2-t. Létezik egy másik magyarázat is a Libération szerint, az adó elrettentő fegyver lenne a hatalommal szemben túl kritikus csatornákkal szemben.