Őrizetbe vették Bernard Tapie francia üzletembert

Őrizetbe vették Bernard Tapie francia üzletembert

Bernard Tapie

Őrizetbe vették hétfőn annak - a gyanú szerint - a francia államot megkárosító kártérítési ügynek a főszereplőjét, Bernard Tapie üzletembert, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója is érintett, s amelyben csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást az ügyészség.

Bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanújával május óta három személy ellen emelt vádat az ügyészség. Mindhármukat előzetesen őrizetbe vették, több napon át kihallgatták, majd a vádemelést követően szabadon távozhattak. Tapie-t négy napig tarthatják fogva a nyomozók.

A vitatott kártérítési ügy húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is Bernard Tapie eladta az Adidas sportszergyártó céget egy francia állami vállalatnak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. Christine Lagarde akkori gazdasági és pénzügyminiszter 2007-ben választott bírósághoz fordult, hogy megegyezéssel lezárják a 15 éve tartó pereskedést. A választott bírósági döntés alapján az állam 2008-ban a kamatokkal együtt összesen 403 millió euró kártérítést fizetett Tapie-nak.

A nyomozók azt gyanítják, hogy a francia kormány azért vitte választott bíróság elé a jogvitát, hogy a marseille-i üzletember gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez. Felmerült a gyanú, hogy Nicolas Sarkozy ezzel hálálta meg, hogy – a korábban a baloldalhoz közel álló – Tapie őt támogatta a 2007-es francia elnökválasztási kampányban.

Az ügyészség már vád alá helyzete a döntést kimondó bírót, akiről kiderült: eltitkolta, hogy régi barátság fűzi Tapie-hoz, valamint Stéphane Richard-t, a világ egyik legnagyobb távközlési vállalatának, az Orange-nak az elnökét, aki korábban Lagarde kabinetfőnöke volt a gazdasági minisztériumban és az adósságrendezésre létrehozott konzorcium volt vezetőjét, Jean-Francois Rocchit.

Az ügyben a közeljövőben Nicolas Sarkozy volt államfő közvetlen munkatársait is kihallgatják, miután Richard azt állítja: az elnöki hivataltól kapta a gazdasági minisztérium az utasítást arra, hogy választott bíróságon zárja le az ügyet. Májusi meghallgatását követően Christine Lagarde-ot a bíróság az egyszerű tanú és a gyanúsított közötti “jogi képviselővel rendelkező tanú” státusába helyezte, amivel az IMF-vezér egyelőre elkerülte a vádemelést.

Kapcsolódó cikkek