Királyi utód: Hazatért a hercegi család

Királyi utód: Hazatért a hercegi család

Hazatért kedd este a kórházból Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő, előző este született fiúgyermekükkel együtt.

A házaspár és az újszülött – aki édesapja után a harmadik a brit trónutódlási sorban, és majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – alig egy napot töltött a londoni St. Mary’s kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján.

Az egyelőre csak “Baby Cambridge” néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született gyermekre most először vethetett pillantást a kórház előtt július eleje óta táborozó több száz újságíró, és az egyenes közvetítés révén a világ.

Vilmos a kisfiú nevét firtató kérdésekre csak annyit mondott, hogy “ezen még dolgozunk”.

Az alaposan bebugyolált csecsemőből jórészt csak a feje búbja látszott; ebből is kiderült azonban, hogy a gyermeknek – édesapjához hasonlóan – nincs sok haja, legalábbis egyelőre.

Vilmos, aki végig felesége mellett volt a kórházban, egyenes utalást tett arra, hogy a “nagyfiú” – aki “jó súlyban van” – nemigen hagyhatta aludni őket az éjszaka, mondván: a gyermeknek “jó tüdeje van, az egyszer biztos”.

A herceg kihasználta az alkalmat egy bókra is, kijelentve: a gyermek “szerencsére” Katalinra hasonlít.

Elárulták azt is, hogy Vilmos sikeresen túlesett fia első pelenkacseréjén.

Katalin hercegnő kék pöttyös ruhában, Vilmos oldalán, karján az újszülöttel jelent meg a kórház ajtajában, a felsorakozott rajongók ezreinek hatalmas üdvrivalgása és a több száz fotós villanófény-áradata közepette. Az újdonsült apa néhány másodperc után – még meglehetősen gyakorlatlannak tűnő mozdulatokkal – átvette a kisfiút.

A házaspár az újságírókkal folytatott rövid eszmecsere után visszament a kórházba, a csecsemőt egy gyermekülésbe ültették, majd ismét megjelentek, és a hordszéket az időközben előállt Range Rover hátsó ülésére erősítették, a menetiránynak háttal.

Ezután Vilmos maga ült a volán mögé, és a hercegi pár a gyermekkel egyelőre londoni rezidenciájukra, a Kensington-palotába hajtott.

Vilmos és Katalin később valószínűleg a hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonul vissza egy időre az újszülöttel.

Vilmos herceg, aki a brit királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik egy walesi támaszponton, a brit törvényeknek megfelelően kétheti apasági eltávozást kapott. Ez idő alatt mindössze 136,78 font (48 ezer forint) heti javadalmazásban részesül.

A kedd esti pillanatra a kórház előtt felsorakozott újságírók, televíziós stábok és fotósok hetek óta vártak. A hercegi gyermek érkezésének várható időpontjáról az udvar a terhesség alatt végig teljes hallgatásba burkolózott, csak annyit lehetett tudni, hogy a majdani uralkodó megszületése júliusban esedékes. A világsajtó több száz képviselője ezért már július eleje óta a klinika bejárata előtt táborozott, évek óta példátlan, fullasztó kánikulában.

Kedd este Vilmos elismerő szavakkal adózott kitartásuknak, mondván: tudja, hogy milyen régóta ácsorognak itt, és reméli, hogy most már az újságírók és a kórház élete is visszatérhet a normális kerékvágásba.

Katalin alig 24 órát töltött a kórházban a szülés után. Ez mindazonáltal még a királyi család esetében sem szokatlan: a néhai Diana hercegnő, Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, aki ugyanezen a klinikán hozta világra Vilmost 1982-ben, elsőszülött fia világra jötte után már 21 órával hazatérhetett.

London kedden látványosan tisztelgett az egyelőre névtelen hercegi csecsemő előtt. Az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota tőszomszédságában húzódó Green Parkban 41, a Tower erődje mellett, a Temze partján 62 díszlövést adott le a királyi gárda egy-egy tüzérségi egysége, az ősi londoni koronázó templom, a Westminster-apátság harangjai pedig három órán keresztül folyamatosan zúgtak a majdani uralkodó megszületésének örömhírére.

A királyi testőrség zenekara a Buckingham-palota kertjében Sir Cliff Richard 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte a jeles eseményt, a felsorakozott turisták egetverő üdvrivalgásától kísérve.