Özönvízszerű esőkkel, áradásokkal ért véget a júliusi brit kánikula

Özönvízszerű esőkkel, áradásokkal ért véget a júliusi brit kánikula

Anglia, esők, kánikula végeÖzönvízszerű esőkkel, áradásokkal ért véget az utóbbi évek leghosszabb júliusi brit kánikulája.

Vasárnapra virradó éjjel délről északra vonulva haladt át az ország felett egy esőzóna, amely érintette Londont, majd Közép- és Észak-Angliát, délután pedig már Skócia déli térségeiben okozott közlekedési fennakadásokat. A brit meteorológia Angliában 29 helyre adott ki árvízveszélyre figyelmeztető riasztást. Skócia nyolc térségében van érvényben hasonló figyelmeztetés. A közép-angliai Leicestershire megyében az éjszaka folyamán 60 milliméter csapadék hullott. Ebben az országrészben a júliusi egész havi átlag 78 milliméter. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az országban bárhol máshol is számítani kell néhány óra alatt lehulló 50-75 milliméternyi esőre. A csapadékfront és a nyomában járó tízfokos lehűlés hét éve nem mért hőséghullámnak vetett véget. A brit meteorológia adatai szerint júliusban 19 egymást követő napon haladta meg a napi csúcshőmérséklet a 28 fokot. A legnagyobb hőséget július 22-én mérték a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren, ahol aznap 33,5 fokig emelkedett a hőmérséklet árnyékban. Legutóbb 2006-ban volt ilyen tartós kánikula Nagy-Britanniában.

A meleg alaposan meggyötörte azokat a televíziós stábokat és fotósokat is, akik három hétig táboroztak a londoni St. Mary’s kórház előtt, Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő elsőszülött gyermekének világra jöttére várva. A végül múlt hétfőn megszületett kisfiú érkezésének várható időpontjáról az udvar a terhesség alatt végig teljes hallgatásba burkolózott, csak annyit lehetett tudni, hogy a majdani uralkodó megszületése júliusban esedékes. A világsajtó több száz képviselője ezért már július eleje óta a klinika bejárata előtt várakozott az évek óta példátlan, fullasztó kánikulában, ráadásul a kórházzal szemközti szűk járdára, ahol az újságírók helyét fémkordonnal kijelölték, késő délutánig odatűzött a nap. Angliában néhány hete még tél volt, május közepén havazással kísért szélviharok sújtották az ország több térségét. A brit meteorológia adatai szerint legutóbb 1955-ben volt számottevő májusi havazás Angliában. Nagy-Britannia minden idők egyik leghidegebb tavaszát élte át az idén. Húsvét vasárnapján például Észak-Anglia és Skócia egyes vidékein mínusz 12 fokos reggeli fagyokat mértek. A hivatalos meteorológiai feljegyzések kezdete óta soha nem volt ilyen hideg Nagy-Britanniában azon napon.

Kapcsolódó cikkek