Keresik a megoldást Görögországnak

Keresik a megoldást Görögországnak

valutaVezető német közgazdászok elkerülhetetlennek tartják a görög adósság egy jelentős hányadának elengedését annak érdekében, hogy a krízissel sújtott euróövezeti ország ismét saját lábára állhasson. Ezt írja a német Focus Online hírportál.

“Elkerülhetetlen a görög adósság egy részének elengedése. A kérdés csak az, hogy mikor és hogyan kerüljön rá sor” – idézi a hírportál Marcel Fratzschert, a német DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) gazdaságkutató intézet vezetőjét. “A fenntartható törlesztéshez az államadósságnak legalább a felét el kell engedni” – mondta Marcel Fratzscher. Hasonló véleményen van Jörg Rocholl, az ESMT főiskola elnöke és a német szövetségi pénzügyminisztérium tudományos tanácsadói testületének tagja. “Adósságának csökkentése nélkül Görögország nem lesz képes saját lábára állni. Adósságának mintegy felét el kell engedni”.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és Angela Merkel kancellár kizárta egy újabb görög adósságelengedés lehetőségét. Az SPD attól tart, hogy a görög szuverén adósságszolgálati válság újabb terheket ró a német adófizetőkre. “Most azonban már nem egy újabb hitelről, hanem az adósság elengedéséről lenne szó, ami közvetlen veszteséget jelentene a német költségvetésnek” – hangsúlyozta nemrégiben a Focusnak adott interjúban Carsten Schneider, az SPD parlamenti frakciójának költségvetési ügyekért felelős szóvivője.