Kelet-Ázsia egykori legnagyobb vasútállomását építenék újra Kelet-Kínában

Kelet-Ázsia egykori legnagyobb vasútállomását építenék újra Kelet-Kínában

Kelet-Ázsia legnagyobb vasutállomásaKelet-Ázsia egykori legnagyobb vasútállomását építenék újra a kelet-kínai Csinan városában, a tervet ugyanakkor ellenzői számos okból bírálják.

Az eredeti formájában 1908 és 1912 között felépített vasútállomás egykoron Kína leghíresebb látványosságai közé tartozott. Hermann Fischer német építész álmodta meg, amikor a város egy része német fennhatóság alá került. Az egyszintes, gótikus stílusú, impozáns épületet a megnövekedett utasforgalom, a létesítmény állapota és nem utolsó sorban német eredete miatt 1992-ben lebontották a városi hatóságok. Kínai sajtóbeszámolók szerint most korábbi formájában akarják újraépíteni. A projekt, amely komoly történelmi értékkel bírna és valószínűleg számos turistát vonzana a városba, nem talált osztatlan támogatásra a lakosság és a szakma képviselőinek körében. Bírálói mindenekelőtt történelmi okokat hoznak fel, mondván az eredeti épület felépítését a helyi lakosság ellenezte, az német nyomásra, kényszerből készült el, az újraépítés ezt a kevésbé fényes korszakot, “az imperializmus szellemét” elevenítené fel.

Sokan ellenzik a projektet annak költségei miatt, amelyek teljes összege a becslések szerint mintegy másfél milliárd jüant (55,5 milliárd forint) tenne ki. Az újraépítés kivitelezését illetően is számos kétség merült fel az építészszakma képviselői között, az eredeti terveket ugyanis nem találja a városvezetés. Tavaly még Fischer unokáját is Csinanba hívták, ám tervrajzok hiányában ő is csupán fényképeket tudott a városnak adományozni. Alaprajzok hiányában az új vasútállomás csupán az eredeti egy silány másolata lehet, helyette akár egy modern, új tervezésű épületet is fel lehetne húzni – vélik az ellenzők. A terveket a város vezetése tavaly év végén jóváhagyta, a kivitelezés részleteiről egyelőre nincsenek információk.