Megmenekülhet Verespatak?

Megmenekülhet Verespatak?

A verespataki ciántechnológiás bányaprojekt és az azzal kapcsolatos törvénytervezet elutasítását javasolta hétfői sajtóértekezletén Crin Antonescu, szenátusi elnök, a Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke, az USL államfőjelöltje.

Antonescu leszögezte: saját nevében beszél, az általa vezetett Nemzeti Liberális Pártban még nem született testületi döntés az ügyben. Nem titkolta, hogy a nyolcadik napja Bukarestben zajló beruházás-ellenes demonstrációk is befolyásolták állásfoglalását. A politikus szerint nem lehet támogatni egy olyan – országos jelentőségű – projektet, amellyel szemben a társadalomban jelentős bizalmatlanság és gyanakvás fogalmazódott meg.

Antonescu rámutatott: a legjobb lenne, ha a kormány visszavonná a parlamentből a Verespatak-törvény tervezetét, mivel azonban erre kicsi az esély, a maga részéről a tervezet elutasítását javasolja. Hozzátette: Romániában nem lehet beazonosítani egy olyan politikai erőt, amelyik határozottan kiállna a verespataki bányaberuházás mellett.
A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.

A román kormány augusztus 27-én törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a verespataki beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást. Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő is bejelentette: képviselőként a verespataki törvénytervezet ellen fog szavazni.