Jövőre már egyedül is menni fog

Korom Ferenc NATO-medált ad át kitüntetésként az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) utolsó váltási vezetőjének 2013. februárjában, fotó: Rácz Tünde/Zrínyi Média/kormany.huA Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke szerint a magyar katonák afganisztáni szerepvállalása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára megfelelően felszerelt és kiképzett afgán biztonsági erő állt fel, amely mintegy háromszázötvenezer embert tud a soraiban. Korom Ferenc az MTI-nek adott interjújában annak a véleményének adott hangot, hogy a szervezetten működő erő a NATO ISAF missziójának befejezése után képes lesz önállóan garantálni Afganisztán biztonságát.

A hadműveleti csoportfőnök nemrégiben tért vissza Afganisztánból, ahol fél évig az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) Északi Regionális Parancsnokságának törzsfőnöki feladatait látta el. Korom Ferenc először 2009-ben, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) parancsnokaként járt a közép-ázsiai országban. Mint elmondta, akkor az egész térség szerkezete más volt, annak idején az újjáépítésen és a támogatáson volt a hangsúly, idén már inkább a kiképzett és felszerelt afgán biztonsági erők “mentorálása”, a tanácsadás volt a fő feladat.

A csoportfőnök az Északi Régió Parancsnokságának törzsfőnökeként az idén tizenhét nemzet 427 katonáját irányította. Azt mondta, Afganisztánba visszatérve 2013-ban egy teljesen más országot talált, “elképesztő fejlődést” tapasztalt, ami egyértelműen a nemzetközi jelenlétnek köszönhető. Mint kifejtette, a NATO missziójának keretében sikerült kialakítani az afgán közigazgatás alapját és a “semmiből felállítani” egy mintegy 350 ezer fős afgán biztonsági erőt, amely idén június 18-án hivatalosan is átvette Afganisztán biztonsági ellenőrzését a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőtől. Az afgán biztonsági erők szervezett struktúrában végzik feladataikat. A hadseregnek van főparancsnoka, van rendőrségi vezető, régiónként kialakították a hadtesteket, valamint az úgynevezett A típusú rendőri parancsnokságokat is.

Korom Ferenc kiemelte, az ISAF missziónak az is fontos feladata volt, hogy az Afganisztánban fennálló kihívásoknak megfelelően szereljék fel az afgán hadsereget. Ezzel együtt a felszerelések használatára, a különböző harcászati eljárásokra is meg kellett tanítani az afgán katonákat. Az északi régió parancsnokságának fontos feladata volt, hogy figyelemmel kísérje, milyen az afgán biztonsági erő elfogadottsága a lakosság körében, s a tapasztalatok szerint ez az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt – mondta Korom Ferenc. Úgy gondolja, ez is az ISAF misszió eredményes tevékenységét igazolja. 

Az ISAF 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodott a biztonságról Afganisztánban. A biztonsági felelősség átadásának folyamata az afgán fél számára 2011 közepén kezdődött meg, mára csaknem teljesen befejeződött. A 100 ezres nemzetközi haderő túlnyomó többségét a tervek szerint 2014 végéig kivonják az országból. Korom Ferenc azt mondta, 2014. december 31-re az afgán biztonsági erőknél olyan kiképzettségi szintet kell elérni, hogy feladataikat képesek legyenek önállóan végrehajtani. A dandártábornok szerint jó úton haladnak e felé. “Biztos vagyok abban, hogy ez a kitűzött cél teljesülni fog” – mondta.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is többször kiemelte, a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd – emlékeztetett.
    
Korom Ferenc úgy látja, még a NATO politikai szintjén sem teljesen tisztázott, milyen lesz a folytatás. Ehhez részletesen fel kell mérni, mire van szükségük a helyi biztonsági erőknek ahhoz, hogy szinten tudják tartani az elért biztonsági helyzetet. Ez alapján kell majd meghatározni a 2014 utáni misszióban a támogató nemzetközi erők létszámát, összetételét, struktúráját és feladatait.

A dandártábornok szerint ez év végére kristálytisztán kell látni, hogy az új misszióban milyen feladatokat akarnak majd végrehajtani. Úgy véli, egy év felkészülés kell ahhoz, hogy az átmenet minden törés nélkül menjen végbe. 2014. április 5-én lesznek az afgán tartományi választások, és ez a dandártábornok szerint jó tesztje lesz annak, hogy az afgán biztonsági erők képesek-e szavatolni a biztonságot.
    
Most októberben a Magyar Honvédség Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens is befejezi tevékenységét Afganisztánban, ezzel mintegy felére csökken az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák száma. A következő időszakban dől el, hogy a 2014 utáni nemzetközi szerepvállalásban hol lehet helyük a magyar tanácsadóknak, szükség lesz-e a különleges műveleti szerepvállalásra. A nemzetközi igény beérkezése után kell majd eldöntenie a szakmának és a politikának közösen, a Magyar Honvédség hogyan folytatja afganisztáni szerepvállalását. Korom Ferenc kiemelte, a magyar katonák tevékenysége igazolja, egy kisebb ország, amelynek hadereje is kisebb, és ha más lehetőségekkel rendelkezik is, képes hozzájárulni a globális biztonság erősítéséhez.