Nézze meg György herceg első hivatalos fotóit!

György herceg első hivatalos fotója II. Erzsébet kiálynővel, édesapjával és nagyapjávalKözzétették az első hivatalos fotókat György hercegről, az Egyesült Királyság három hónapos majdani uralkodójáról.

A július 22-én született kisfiú – Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülöttje, II. Erzsébet királynő dédunokája – máris történelmet írt az udvar a péntek hajnalban kiadott, a gyermek szerdai keresztelője után készült képekkel. Csaknem 120 éve – vagyis Viktória királynő uralkodása óta – most első ízben fordul elő, hogy az uralkodó és a brit trón három várományosa ugyanazon a hivatalos portrén szerepel.

Edward VIII

A csecsemő VIII. Eduárd első hivatalos fotója Viktória királynővel

A fotókon ugyanis együtt látható a 87 esztendős II. Erzsébet királynő, az uralkodó legidősebb fia, Károly trónörökös, valamint Vilmos herceg – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia -, és György herceg. Legutóbb 1894-ben, a későbbi VIII. Eduárd keresztelőjén készült hasonló családi fotó: az a kép az agg Viktória királynőt, a kis Eduárd herceget, valamint Eduárd apját és nagyapját, a későbbi V. Györgyöt és VII. Eduárdot ábrázolja együtt.
    
a királyi pár

A boldog királyi pár a herceggel

A pénteken közzétett négy hivatalos fotó különböző összeállításokban mutatja György herceget és családtagjait. A regnáló és a három jövőbeni brit uralkodó három képen szerepel együtt; az egyik portré csak Vilmost és hitvesét, Katalin hercegnőt, valamint gyermeküket ábrázolja.
    
nagy királyi család

Ezen a fotón az egész család szerepel

A legnépesebb fotón 12 személy látható: a királynőn, a boldog szülőkön és György hercegen kívül ezen a képen jelen van Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 92 esztendős férje, Károly trónörökös második felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, Harry herceg, Vilmos öccse, valamint Katalin hercegnő szülei és két testvére is. A fotók a Clarence House-ban, Károly trónörökös londoni rezidenciáján készültek, nem sokkal a közeli Szt. James-palota kápolnájában, szűk családi és baráti körben lezajlott keresztelő ceremónia után. A gyermek abban a hagyományos szabású, gazdagon csipkézett ruhában látható, amelyet a keresztelőn is viselt.

szűk családi körben

György herceg szűk családi körben

A képeket Jason Bell, a Vogue és a Vanity Fair magazinoknak is rendszeresen dolgozó jó nevű brit fotós készítette. Bellt bennfentes udvari források szerint Katalin hercegnő szemelte ki, miután meglátta munkáit a védnöksége alatt álló londoni Nemzeti Portrégalériában. Jason Bell a megtisztelő feladatot így elhalászta Mario Testino, a korábban esélyesnek tartott, perui születésű híres fotográfus elől. Testino régóta bírja a brit királyi család bizalmát; ő alkotta Vilmos és Katalin első hivatalos eljegyzési portrésorozatát, és annak idején Diana hercegnőről, Vilmos édesanyjáról is számos világhírűvé vált képet készített.