Sanghajban tárgyalt Szijjártó Péter

A Miniszterelnökség által közreadott képen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos (b) megbeszélést folytat Sanghajban 2013. november 12-én Taj Haj-Po-val, a sanghaji önkormányzat főtitkár-helyettesével, aki egyben a Sanghaji Szabadkereskedelmi Övezet Ügyvezető Bizottságának vezérigazgató-helyettese, fotó: Miniszterelnökség/MTIA Magyarországra beáramló külföldi működő tőke jelentős emelkedését hangsúlyozta sanghaji tárgyalásain a háromnapos kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter, aki tárgyalt a Sanghaji Turisztikai Hivatal főigazgatójával, és a Richter Gedeon sanghaji képviseleti irodájának vezetőjével is.

A magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos kedden telefonon az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Sanghajban nyitóelőadást tartott egy nemzetközi befektetési konferencián, majd panelbeszélgetésen vett részt Kim Reynoldsszal, Iowa kormányzóhelyettesével és kínai nagyvállalatok vezetőivel. A magyar kormány Európa egyik legversenyképesebb befektetési környezetét hozta létre Magyarországon azzal, hogy arányos adórendszert vezetett be, megalkotta az egyik legrugalmasabb európai munkajogi szabályozást, átszervezte a felsőoktatást, és német mintára bevezette a duális szakképzést. E nagy rendszerek átszervezése nyomán egy év alatt sikerült megháromszorozni a Magyarországra beáramló külföldi működő tőke mértékét, amely 2012-re elérte a 3,75 milliárd eurót – idézte fel az általa a tanácskozáson elmondottakat Szijjártó Péter.

Szavai szerint Magyarország vált az európai autógyártás egyik fellegvárává, a kelet-európai régió legnagyobb elektronikai gyártójává és a szolgáltató központok kedvelt helyszínévé. Megerősítette: a nagy termelő vállalatok beruházási és bővítési döntéseinek köszönhetően a külföldi működő tőke összege elérte a GDP 80 százalékát, amellyel Magyarország első helyre lépett Kelet-Európában. A kormánybiztos, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ellátogatott az egy hónapja működő sanghaji szabadkereskedelmi övezetbe is, amely könnyített feltételeket kínál külföldi vállalatok tevékenységéhez, így fontos szerepet játszhat a magyar-kínai gazdasági együttműködés fejlődésében, tekintettel arra, hogy a magyar-kínai kereskedelmi forgalom 40 százaléka Sanghajon keresztül bonyolódik le. 

A sanghaji önkormányzat főtitkárhelyettesével – aki egyben a sanghaji szabadkereskedelmi övezet ügyvezető bizottságának vezérigazgató-helyettese is – folytatott megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy 2012-ben először sikerült magyar többletet elérni a magyar-sanghaji kereskedelemben, e tendencia folytatása érdekében pedig “szoros együttműködésre törekszünk vízgazdálkodási fejlesztések területén”. 

Az államtiktár megbeszélést folytatott a Sanghaji Turisztikai Hivatal főigazgatójával, Jang Csing-szunggal is. A megbeszélésen elhangzott, hogy a Sanghajból Magyarországra utazó kínaiak száma évente 30-40 százalékkal nő, és kiemelt jelentőségű a gyógyászati, a kulturális, a sport- és a borturizmus. Az államtitkár a megbeszélésen elmondta, hogy komplex programokkal, Magyarország termál- és gyógyvízkincsünkre alapozva, gyors ügyintézéssel kívánja tovább növelni vonzerejét a kínai látogatók előtt. Hozzáfűzte, hogy a november közepén Bukarestben rendezendő Kína- Közép-Kelet Európai csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája is a turisztikai együttműködés lesz, a régióban pedig Magyarország a kínaiak második legkedveltebb úticélja. 2012-ben 23,5 százalékkal nőtt a Magyarországra érkező kínai turisták száma. 

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy egyeztetett a Magyarországon 300 munkavállalót foglalkoztató Richter Gedeon sanghaji képviseleti irodájának vezetőjével, Gizur Andrással, majd látogatást tett a Huawei 10 000 mérnököt foglalkoztató fejlesztő központjában, és megbeszélést folytatott Csang Csun-hszianggal a Huawei elnökhelyettesével. Emlékeztetett arra, hogy a Huawei-jel áprilisban kötött stratégiai megállapodást a magyar kormány annak érdekében, hogy a kínai vállalat bővítse magyarországi gyártókapacitásait és egyre több magyar beszállítót kapcsoljon be ellátási folyamataiba. A keleti nyitás stratégia egyik sikerpontja, hogy mára Magyarország lett a Huawei második legnagyobb ellátási bázisa. A cég 1500 embernek ad munkát Magyarországon és célja, hogy 2015-ig valamennyi európai piacra szánt termékét magyarországi üzemeiben állítsa elő, vagy magyarországi logisztikai központján keresztül juttassa el Európába – hangsúlyozta Szijjártó Péter.