Javult, de akadozik az amerikai egészségügyi reformprogram ügyfélablakának működése

Javult, de akadozik az amerikai egészségügyi reformprogram ügyfélablakának működése

Noha az Obama-kormány jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy november végéig kiküszöböljék a műszaki problémákat, a megugrott ügyfélforgalom miatt hétfőn továbbra is akadozott az amerikai egészségügyi reformprogram ügyfélablaka, amelyen keresztül kívülállók millióinak csatlakozását várják az egészségbiztosítási rendszerhez.

A kormány a hétvégén bejelentette, hogy a HealthCare.gov a felhasználók “nagy többsége” számára zökkenőmentesen fog üzemelni. Az oldal hétfőn valóban jelentős javulást mutatott a két hónappal ezelőtti elindításakor észlelt állapotához képest, ám terhelés alatt továbbra sem működött tökéletesen.

A Fehér Ház szerint helyi idő szerint hétfő délig 375 000 látogató jelentkezett be az oldalra, amelyet napi 800 000-es forgalomra terveztek. Az ügyfélablakon New Jersey, Pennsylvania, Alabama, Texas és Észak-Karolina államból belépni kívánókat azonban néhány másodpercig vagy akár percekig is váratta a rendszer, egy olyan felirat kíséretében, miszerint jelenleg sok a látogató.

Jay Carney fehér házi szóvivő hétfőn elismerte, hogy az ügyfélablakkal kapcsolatos munkálatoknak még folytatódniuk kell. A rendszernek december 23-ig egyre erősödő rohamokat kell kiállnia, mert akkor jár le a január 1-től érvénybe lépő első új egészségbiztosítási szerződések megkötésének határideje. További adminisztratív nehézségeket okozhat az online elindított kontraktusok véglegesítése és a konkrét biztosítási összegek számfejtése.

Az egészségügyi reformot Barack Obama elnökségének legnagyobb vívmányának tekinti, amellyel több tízmillió eddig nem biztosított embert kívánt bevonni az egészségügyi ellátásba. A HelthCare.gov weboldal a változások leginkább szembetűnő megtestesítője, amelynek működési nehézségei az eddigi legsúlyosabb presztízsveszteséget okozták a jelenlegi kormányzatnak.

Nagy előrelépés ugyanakkor, hogy a műszaki gondok ellenére a 36 államból elérhető HealthCare.gov szövetségi ügyfélablakon keresztül az előzetes adatok szerint november folyamán mintegy 100 000-en csatlakoztak az egészségbiztosítási rendszerhez, ami csaknem a négyszerese az októberben jelentett 27 000 főnek. Az egyes államok által biztosított lehetőségeken keresztül szintén nőtt a biztosítottak száma: Kaliforniában 80 000-en, New York államban pedig 50 000-en csatlakoztak a rendszerhez az elmúlt hónapban.

A hivatalos novemberi adatokat csak két hét múlva fogják közzétenni, de a jelenleg ismert számokból az sejthető, hogy eddig mintegy 290 000-en csatlakoztak az Obamacare néven emlegetett egészségbiztosítási rendszerhez. Ez jóval alatta marad a kongresszus költségvetési hivatalának szeptemberben közölt hivatalos várakozásának, amely egyedül októberben félmillió új csatlakozóval számolt. A műszaki problémák kérdésessé teszik, hogy sikerül-e elérni a hivatal által 2014-re remélt, 7 milliós célt.