Kétéves kompromisszumos megállapodás született az amerikai költségvetésről

Kétéves kompromisszumos megállapodás született az amerikai költségvetésről

Előzetes, két évre szóló megállapodás született az amerikai szövetségi költségvetésről. Ezt jelentette be kedd este a kétpárti egyeztetéseket vezető Paul Ryan republikánus képviselő és Patty Murray, a szenátus költségvetési bizottságának demokrata elnöke.

A Ryan-Murray-megállapodás elejét veszi annak, hogy – miként legutóbb október elején – a pártok megegyezési készségének hiányában januárban ismét előálljon a kormány lebénulásának veszélye. Mi több, az első derűlátó elemzések szerint az alku akár a kétpári együttműködés korszakának nyitánya is lehet.

Barack Obama a jó irányba tett első jó lépésnek nevezte a kompromisszumot és annak elfogadására biztatta a kongresszust. Az elnök szerint az alku kiegyensúlyozott, mert egyszerre csökkenti a deficitet és növeli az állam bevételeit. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke szerint az egyezség kisléptékű ugyan, de előrelépést jelent.

Az elért kompromisszum az elkövetkező két év folyamán 63 milliárd dollárral csökkenti az automatikus költségvetési megszorítások tételeit, egyúttal ugyanebben az időszakban 22,5 milliárd dollárral csökkenti az államháztartási hiányt is. Az automatikus kiadáscsökkentések kétharmada ugyanakkor változatlan marad 2014-ben és 2015-ben.

A kétpárti megállapodás megnyugtathatja a konzervatívokat, mert tovább növeli az év elején – a pártok kompromisszumképtelensége miatt – életbe lépett automatikus költségvetési lefaragásokat. (Ezek a fűnyíróelv szerint működő kiadáscsökkentések, amelyeknek a 2011-es adósságplafon-megállapodás értelmében tíz év alatt 2100 milliárd dollárral kell csökkenteniük a deficitet. Fele-fele arányban a katonai büdzsé és a többi költségvetési tétel között oszlanak meg.)

Az alku értelmében ugyanakkor nem emelik az adókat, és nem csukják be az adórendszer “kiskapuit” sem, továbbá az automatikus kényszermegszorításoknál kisebb mértében csökkentik a védelmi kiadásokat.

A megállapodás miatt megemelik a szövetségi alkalmazottak nyugdíjjárulékát.

Ugyanakkor hátradőlhetnek a liberálisok is, mert a megállapodás értelmében nem csorbul az időskori és a rokkantsági ellátás, és az automatikus lefaragásoknál kisebb mértékben fogják csökkenteni egyes szociális programok és egészségügyi intézmények finanszírozását, valamint a nyugalmazott szövetségi alkalmazottak javadalmát.

“A lényeg az, hogy senkinek sem kellett feladnia alapelveit” – mondta Ryan.

A megállapodás értelmében a teljes diszkrecionális (az alapszükségleteken felüli) kiadások szintje 2014-ben 1012 ezer milliárd, 2015-ben pedig 1 014 000 milliárd dollár lesz.

A képviselőház várhatóan még a héten szavaz majd a kompromisszumról, mielőtt megkezdené karácsonyi szabadságát. A kongresszusnak január 15-ig el kell fogadnia a költségvetést annak érdekében, hogy megakadályozza a kormányzat megbénulását.

A törvényhozás két házának első lépésben a Ryan-Murray-alkut kell szentesítenie, második lépésben a módosított költségvetési tételeket tartalmazó teljes büdzséről kell majd szavaznia.