Fejlesztik a hadsereget?

Fejlesztik a hadsereget?

Sz-400-as rakéták egy orosz katonai járművönKét újabb Sz-400-as rakétavédelmi rendszert adtak át csütörtökön az orosz hadseregnek.

Az Almaz-Antej orosz hadiipari tervező és gyártó cég a Volgográd közelében lévő Kapusztyin Jar-i katonai gyakorlótéren adta át a fegyverzetet a védelmi minisztérium képviselőinek. A gyárnak 2020-ig 28 Sz-400-as rakétavédelmi rendszerre van megrendelése. Azt még nem tudni, hol állítják hadrendbe a rakétakomplexumokat. A lenta.ru orosz hírportál közlése szerint az első öt rakétavédelmi ezredet Moszkva környékén, a Balti-tengeri és a Csendes-óceáni hadiflottánál, valamint a déli katonai körzetben telepítik. 

Vlagyimir Putyin orosz államfő november végén a Fekete-tenger partján lévő Szocsiban jelentette be a két újabb Sz-400-as rakétakomplexum év végi hadrendbe állítását. Azt is közölte, hogy jövőre további hármat adnak át használatra ebből a fegyverzetből. Az orosz elnök az állami hadiipari megrendelésekről szóló tanácskozáson megállapította, hogy a terveknek megfelelően zajlik az orosz hadsereg újrafegyverzése. Az Sz-400-Triumf típusú orosz hadászati rakétavédelmi komplexum 2007 óta áll hadrendben Oroszországban. A NATO rendszerében SA-21 Growler néven szereplő rakétákkal felszerelt komplexum szakértők szerint alkalmas az úgynevezett lopakodók megsemmisítésére is.