Az amerikai képviselőház megszavazta a kompromisszumos szövetségi költségvetést

Az amerikai képviselőház megszavazta a kompromisszumos szövetségi költségvetést

Az amerikai képviselőház 359:67 arányban megszavazta szerdán a következő nyolc és fél hónapra szóló, 1012 milliárd dolláros, kompromisszumos szövetségi költségvetést.

A költségvetési keret végrehajtásáról három évig tartó, tavaly októberben a kormány részleges lebénuláshoz vezető és olykor technikai csőddel is fenyegető büdzsécsaták után, hétfőn állapodtak meg az amerikai képviselőház és a szenátus képviselői. A szövetségi felsőház, amelynek szombat éjfélig van ideje elfogadni a költségvetést, a várakozások szerint pénteken szintén jóváhagyja a törvénycsomagot, amelyet Barack Obama elnök kész aláírni. Elemzők szerint a büdzsé elfogadása az év legnagyobb horderejű politikai döntése lehet a kongresszusban. A kompromisszum két nappal azelőtt született meg, hogy a szövetségi kormány kifogyott volna eszközeiből. A képviselőház kedden, a szenátus pedig szerdán szavazott meg egy átmeneti büdzsécsomagot, amely szombatig finanszírozza a szövetségi kormányzat működését, ezzel időt hagyva az átfogó költségvetési törvény elfogadására. Washingtonban december 10-én jelentették be, hogy két évre szóló előzetes kompromisszum született a szövetségi költségvetésről. Ezzel kiküszöbölték, hogy január közepén ismét a kormány bénultságának veszélye fenyegesse az Egyesült Államokat. A szeptember 30-ig tartó költségvetési évre vonatkozó büdzsé paramétereit már akkor lefektették. Ennek értelmében katonai célokra 520,5 milliárd, más tételekre pedig 491,7 milliárd dollárt fognak fordítani. Az 1582 oldalas, kompromisszumos végrehajtási törvény értelmében visszavonnak több, például az egészségügyi intézményekre vonatkozó megszorítást, de a szabad felhasználású kiadások szintje így is 164 milliárd dollárral kevesebb, mint 2009-ben volt (Barack Obama elnök ekkor lépett hivatalba). Több vitatott tételt ejtettek. A republikánusok ezúttal lemondtak arról, hogy költségvetési eszközökkel ellehetetlenítsék a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformot, de az arra fordítható kiadások szintjét befagyasztották. Lelassítják egyes katonai nyugdíjak növekedését, de ez nem vonatkozik a hadirokkantakra és a hadiözvegyekre. A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek a 2013-as büdzsé 29,1 milliárd dollárra automatikusan visszavágott kerete helyett az idén 29,9 milliárd dollár jut. 

A költségvetésből valamivel több jut a gyerekek iskolai felkészítésére, de nem válhat valóra az ezzel kapcsolatban Barack Obama által szorgalmazott átfogó program. Nem kapja meg a Washington által igényelt keretet a gyorsvasutak fejlesztése, és a kormány által kértnél kevesebb jut a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is. A 2009-es szintre csökkentették az amerikai adóhivatal (IRS) költségvetését, a szövetségi alkalmazottak viszont, akiknek bérezése sok területen három év óta változatlan, egy százalékos fizetésemelést kapnak.A megállapodás érdekessége egyebek között, hogy leállítja az izzószálas villanykörték fokozatos kivonásának programját, valamint az, hogy megtiltja az új portrék készítését a legtöbb hivatalos személy esetében. A büdzsépaktum azt is kiköti, hogy John Kerry külügyminiszternek meg kell bizonyosodnia arról: a tripoli kormány együttműködik a bengázi amerikai képviselet elleni támadás tetteseinek kézre kerítésében, mielőtt Líbia újabb segélyt kapna.