Népfőiskola indul Lakiteleken

Népfőiskola indul Lakiteleken

A Kárpát-medencei magyar népfőiskolai mozgalom megújítása érdekében a Lakiteleki Népfőiskola Kerkai Jenő Népfőiskolai Kollégiumot indít a névadó születésének 110. évfordulóján. Ezt közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel.

A jezsuita szerzetesről elnevezett, februári és márciusi kurzus elsődleges célja a népfőiskola szellemiségével való megismerkedés, közösségszervező gyakorlati ismeretek elsajátítása. Ezt  mondta Lezsák Sándor.
A Lakiteleki Népfőiskola alapítója hozzátette, a képzés célcsoportja azok a népművelők, pedagógusok, közművelődésben dolgozók, ilyen szakirányú egyetemisták, főiskolások, akik népfőiskolát szerveztek vagy szerveznek, illetve érdekli őket a felnőttképzés világa.
Lezsák Sándor a képzés időtartamáról elmondta, hgy 4 félév alatt 8 bentlakásos, hétvégi kurzust szerveznek, a közbeeső nyáron egyhetes tábor lesz, valamint egy Kárpát-medencei népfőiskola konferenciát készítenek elő Lakiteleken.
Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a Mándoky Kongur és a Konrad Adenauer kollégiumok 2011 tavaszán fejezték be munkájukat, majd 2011 telén indult Balázs Ferenc Népfőiskolai Kollégium, és a Wesselényi Miklós Népfőiskolai Kollégium is sikeresen zárult, melyek a Kerkai Jenő Kollégium közvetlen előzményének tekinthetők a népfőiskolai témakörben.
A lakiteleki Népfőiskolán 2003 tavaszától indult Mindszenty Kollégium, Bethlen Gábor Kollégium és Prohászka Kollégium több mint száz hallgatója sikeresen végezte tanulmányait, s az itt szerzett ismeretek hatékony segítséget jelentettek közéleti tevékenységükben – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.
A Népfőiskola honlapján is látható felhívás szerint, jelentkezni fényképes önéletrajzzal és kitöltött jelentkezési lappal 2014. január 30-ig lehet.
A Kollégium névadója Kerkai Jenő atya (1904-1970), jezsuita szerzetes, aki a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete (KALOT) létrehozója és fő szervezője volt. A Kárpát-medence területén 20 KALOT népfőiskola alapítója, a magyarság szociális apostola volt.

Kapcsolódó cikkek