Magyar alkotók Hollandiában

Magyar alkotók Hollandiában

Két magyar alkotónak is kiállítása nyílik a jövő héten Hollandiában. Czabán György budapesti fotóiból január 28-án Utrechtben, drMáriás festményeiből január 30-án Hágában.

Czabán György Budapest Bartóktól Banksy-ig című tárlatát Bruno van den Elshout holland fotóművész nyitja meg az utrechti Studio BaSe Art and Photography-ban. drMáriás Hollywood a vasfüggöny mögött című anyaga a hágai Suez Gallery-ben lesz látható, a kiállítást Csonka Dániel, a hollandiai magyar nagykövetség attaséja nyitja meg – tájékoztatta drMáriás az MTI-t.

Az utrechti kiállítás ajánlója szerint Czabán György zenészeket, művészeket, demonstrációkat, bulikat, kiállításokat, állatokat, növényeket, épületeket, hajókat egyaránt fotóz, fotográfiai tevékenységének legizgalmasabb és legfontosabb csapása mégis az, amely az urbánus terek különlegesen autentikus jeleneteit örökíti meg.

“Budapestről készült fotósorozatán a polgári tradíció, a gyógyfürdők, a templomok, a köztéri szobrok, a szép utcák, a macskaköves járdák, amelyek a múltat idézik, összeölelkeznek képein a grafittik, a hibák, a romok, a kiömlött festékek, a hanyagul ott hagyott kövek, betondarabok, csempék és mindenféle szemét világával lencséjének páratlanul megtermékenyítő módján. Mintha Bartók talált és feldolgozott zenei motívumai csapnának össze rajtuk egy hatalmas jam session keretében Banksy várost ellepő graffitijeivel, átfestéseivel, karcolásaival” – olvasható a közleményben.

drMáriás kiindulópontja szerint a vasfüggöny mögött két világ van. Egyrészt a valóság, a politikai harcok, a háborúk, a diktatúrák világa, másrészt a művészeté, amely az előző felett kellene, hogy lebegjen, ahogy nyugaton, a királyi udvarokban, palotákban, múzeumokban. “Csakhogy keleten ilyen nincs, csak a hétköznapok barikádja, ahol a két világ összekeveredik, így a nagy diktátorok, politikusok világa is összetéveszthetővé válik a művészet világával, vagyis a diktátorok Modigliani, Schiele, Dubuffet, Rothko világával egy térben és időben jelennek meg, lévén a végtelen keleten ugyanaz, maga az itt és most” – fogalmazott az alkotó.

Így lesz drMáriás festményein Kádár János és Rákosi Mátyás kommunista vezér Schiele vagy Mondrian modellje, Ratko Mladic Fernand Légeré, vagy a mai politikusok, mint például Orbán Viktor Roy Liechtensteiné, Mesterházy Attila pedig Jasper Jones-é.

“Ezek a képek nemcsak a keletnek szólnak, a pop- és a szocart vegyített eszköztárával olyan csavart igyekeznek létrehozni, amellyel a nyugati ember megértheti, milyen az a kelet-európai világ, ahonnan ez a művészet származik. Hogy ott minden más, mint aminek látszik, minden kicsit self-made, hisz saját történelmet kell írnunk magunknak is, és ez a keveredés és félreértés-sorozat nemcsak szomorú, hanem sokszor mulatságos is” – hangsúlyozta drMáriás.

A kiállításának otthont adó hágai Suez Gallery-t Kronauer Éva és Fülöp Tamás vezeti, a tárlat létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Czabán György 1957-ben született Budapesten, számos fotókiállítása volt Magyarországon. Hat album készült válogatott fotóalkotásaival, ezek egyike a Budapest-sorozatot mutatja be. Hét nagyjátékfilmet rendezett, 14 televíziós és számtalan dokumentumfilmet. A Közgáz Vizuális Brigád független filmstúdió megalapítója és vezetője. Az első magyar avantgárd dzsesszklub, a Közgáz megalapítója és hosszú éveken át vezetője. A független budapesti Tilos Rádió szerkesztője és műsorvezetője.

drMáriás 1966-ban született Újvidéken, 1986-1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1991-ben Budapestre költözött, azóta ott él és dolgozik. Számos kiállítást rendeztek alkotásaiból többek között Budapesten, Londonban, Bécsben, New Yorkban, Moszkvában, Belgrádban és Ljubljanában. Tudósok nevű együttesével rengeteg koncertet adott világszerte, ebből csaknem százat Hollandiában. Íróként is ismert.

Kapcsolódó cikkek