Oroszország kiemelten kezeli a biztonság kérdését

Oroszország kiemelten kezeli a biztonság kérdését

Szocsi 2014Oroszország mindvégig kiemelten kezelte a biztonsággal összefüggő kérdéseket, miközben felkészült a 2014-es szocsi téli olimpia megrendezésére - közölte a Külügyminisztérium konzuli szolgálata hétfői tájékoztatójában.

A konzuli szolgálat kiemelte, Oroszország évek óta készül a téli olimpia méltó megrendezésére. Az orosz vezetés, a biztonsági és rendvédelmi szervek tisztában vannak a veszélyeztetettséggel, reálisan ítélik meg annak mértékét és a lehetséges következményeket – vélekedtek. Hangsúlyozták, Oroszország már korábban több szigorítást vezetett be, növelte a biztosításba bevont erőket. A hivatalos nyilatkozatok szerint a terrorfenyegetettség nyilvános rendezvényeken a világon mindenütt jelen van. Az orosz vezetés mindent megtesz azért, hogy garantálja az olimpiai játékok biztonságát. A konzuli szolgálat felhívta a figyelmet arra is, hogy a téli olimpia idején sem javasolják a magyar állampolgároknak, hogy belépjenek a közeli Abházia területére, valamint az Abházia és Grúzia területei között húzódó adminisztratív határövezetbe, mivel az a fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába tartozik. Abházia területét – bár azt a nemzetközi közösség túlnyomó többsége Grúzia részének tekinti – a grúz hatóságok nem ellenőrzik.

Abházia függetlenségét és az ottani de facto hatóságok legitimitását Magyarország nem ismeri el. A konzuli szolgálat emellett emlékeztetett, a téli olimpia helyszínén Csehország konzuli szolgálata nyújt segítséget a bajba jutott magyaroknak. A cseh konzuli iroda február 5. és 24. között működik Szocsiban, és egy kétoldalú megállapodás alapján segít a magyaroknak az elveszett útlevél pótlásában, sürgősségi kórházi ápolás és esetleges rendőrségi intézkedés – például lopás bejelentése – esetén. A bajba került magyaroknak minden esetben tanácsos kapcsolatba lépniük a moszkvai magyar nagykövetség konzuli ügyeletével is a +7915-175-3060 telefonszámon. A Külügyminisztérium konzuli szolgálata a honlapján (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/hasznos-tanacsok-a-szocsi-teli-olimpiai-jatekokra-utazoknak) a téli olimpiára készülő magyaroknak más hasznos tanácsokat is ad a jegyvásárlásról, a vízumügyintézésről, az utazásról, a szállásról, a helyi közlekedésről és a versenyhelyszínek megközelítéséről.