Ferenc pápa több mint húszezer jegyessel találkozott

Ferenc pápa több mint húszezer jegyessel találkozott

Esküvőre készülő jegyespárok lepték el pénteken a római Szent Péter teret, ahol Ferenc pápa előtt fogadtak egymásnak örök szerelmet.

A világ huszonnyolc országából érkeztek a Vatikánba a házasság előtt álló fiatal párok, a plébániájukon végzett házassági előkészítőn jelentkeztek a Ferenc pápával való találkozóra.

Imával, énekkel és tánccal várták az egyházfőt, akihez három jegyespár kérdéseket is intézett.

Kezdetben a Vatikán a fedett audienciateremben akarta megrendezni a Család Pápai Tanács szervezte találkozót, de a több mint húszezer jegyes előtt meg kellett nyitni a Szent Péter teret.

Szív alakú piros lufik borították be a teret és csókok is elcsattantak. A találkozó végén a jegyesek örök szerelmet fogadtak egymásnak Ferenc pápa előtt.

Ha a szerelem nem több puszta érzelemnél, lelki-testi állapotnál, akkor nem lehet valami tartósat építeni rá. Ha viszont a szerelem kapcsolatot jelent, akkor erősödhet, úgy lehet építgetni, mintha egy ház lenne – fogalmazott Ferenc pápa.

Hozzátette: ahhoz, hogy egy pár örökre együtt éljen, nem lehet homokra, vagyis jövő-menő érzelmekre építkezni, hanem az igazi, Istentől eredő szeretet szikláját kell választani.

Ferenc pápa arra kérte a párokat, esküvőjük mérsékletes és keresztény, ne világi ünneplés legyen. Nem a ruha, a fotó és a lakoma számít – mondta az egyházfő.

A pápa a jegyespároknak a házassági gyűrűjükhöz való díszpárnát ajándékozott. Megválasztása óta az egyházfő több alkalommal beszélt már arról, hogy a mai fiatalok nem hisznek a tartós, egész életre szóló kapcsolatban, “pedig létezik”.

“Ne féljetek a házasságtól!” – írta Ferenc pápa pénteki Twitter üzenetében. Ferenc pápáról tudni, hogy fiatal korában egy Amalia nevű argentin lányt szeretett, később azonban a papi hivatást választotta.

A katolikus Olaszországban a héten végzett felmérések szerint az utóbbi húsz évben mintegy húsz százalékkal csökkent a templomban kötött esküvők száma és a megkeresztelt gyermekeké is, ugyanakkor – ha nem is hasonló ütemben, de – emelkedett a polgári házasságok aránya. Évente összesen több mint kétszázezer egyházi és polgári házasság köttetik Itáliában, miközben tavaly félmillióan kezdtek élettársi kapcsolatban élni.

A Valentin-nap a szerelmesek olasz védőszentjéről, San Valentinóról, az umbriai Terni püspökéről kapta a nevét. A III. században mártírhalált halt Szent Valentin egy pogányt és egy keresztényt adott össze. Az egyház a lupercal pogány ünnepét helyettesítette a szerelemnek szentelt ünneppel.

Kapcsolódó cikkek