Zajlik az élet Kijevben

Zajlik az élet Kijevben

A kijevi tüntetők kiürítették "forradalmi főhadiszállásukat", a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát, megnyitottak a forgalom előtt egy belvárosi főutat, illetve vasárnapra virradóra négy vidéki nagyvárosban elhagyták a megyei önkormányzatok épületeit.

A híradások szerint a kijevi tüntetők kitakarították a városháza épületét, holmijukat átvitték más belvárosi épületekbe, egy részük az Októberi Palotába vagy az Ukrán Házba “költözött” át. Néhány órát vett igénybe az épület teljes kiürítése. A tüntetők és a városi hatóságok meghívására felkereste a Kijev központi sugárútján, a Hrescsatikon található épületet Christian Schönenberger, az EBESZ soros elnöki tisztét adó svájci nagykövet. Volodimir Makejenko kijevi polgármester az épület átvétele után – ami az EBESZ-megfigyelők közvetítésével zajlott – közölte, hogy a városi hatóságoknak nincs semmilyen anyagi vagy erkölcsi kifogásuk a tüntetőkkel szemben. Úgy fogalmazott, hogy a tiltakozók károkat nem okoztak, a kijevi polgárok épületében kijeviek, ukrajnai polgárok tartózkodtak december eleje óta. Makejenko azonban újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy a két és fél hónapos megszállás után az épület helyisége némi felújításra szorulnak, de a költségeket vállalati szponzorok fogják fedezni, és – mint megjegyezte – , “már sorban állnak a jelentkezők”.

A tüntetők vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a városháza elhagyása az ellenzék jó szándékú gesztusa volt. Azért ürítették ki, mert a hatóságok pénteken kiengedték az ukrajnai börtönökből mind a 234 fogva tartott ellenzéki tüntetőt. 
Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kijevi városháza elhagyása egyik feltétele annak, hogy életbe lépjen a parlament által január végén elfogadott amnesztiatörvény. Ezen felül ez jelképes jelentőséggel bír, kézzelfogható jele annak, hogy enyhül a hónapok óta tartó ukrajnai belpolitikai válság.
    
Az ellenzékiek december 1-én, egy tiltakozás erőszakos feloszlatása után szállták meg az épületet, és rendezték be ott a “forradalom főhadiszállását”. Az épület az elmúlt két és fél hónapban hatszáznál több tüntetőnek adott otthont, itt étkeztek és melegedtek a fagyos éjszakákban tiltakozó kormányellenes tüntetők, büfét és amolyan tábori kórházat is üzemeltettek benne. 
Arszenyij Avakov, az ellenzéki Haza párt parlamenti képviselője közölte újságírókkal, hogy a tüntetők szabaddá tették a közlekedés számára Kijevben a Grusevszkij utcát, illetve vasárnapra virradóra kiürítették a megyei önkormányzatok épületeit Ternopilban, Ivano-Frankivszkban, Lembergben (Lvov) és Poltavában is, és ezzel teljesítették az amnesztiatörvény feltételeit.

A képviselő szerint az “ellenállás vezérkara” most azt követeli a hatóságoktól, hogy haladéktalanul szerezzenek érvényt az amnesztiatörvénynek, zárjanak be mintegy kétezer, tüntetők ellen indított büntetőjogi eljárást, teljesen rehabilitálják az őrizetbe vett, és most házi őrizetben lévő, illetve óvadék ellenében szabadon engedett tüntetőket. Avakov arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a hatóságok záros határidőn belül nem teljesítik az ellenzék követeléseit, a tüntetők vezérkara jogot formál arra, hogy újra olyan tiltakozó megmozdulásokhoz vagy válaszlépésekhez folyamodjon, amelyeket jónak lát, beleértve a középületek és kormányintézmények újbóli megszállását.