Megválasztották az első női pártvezetőt

Megválasztották az első női pártvezetőt

Először áll nő egyiptomi politikai párt élén Hála Sukrallah személyében, aki pénteken vette át a liberális Dusztúr (Alkotmány) párt vezetését.

Sukrallahot egy több mint féléves átmeneti és viszontagságos időszak után választották a Dusztúr élére. A 189 voksoló közül 108-an őt támogatták – jelentette az egyiptomi internetes sajtó. A pénteki szavazás kimenetele szimbolikus jelentőségű, nem csak azért, mert a frissen kinevezett pártvezető az egyiptomi politikában erősen alulreprezentált nők számára nyújthat fontos morális támaszt, hanem azért is, mert a társadalom mintegy tíz százalékát alkotó kopt keresztény kisebbség tagja.

Az 1954-es születésű politikus egyben a Fejlődéstámogató Központ nevű tanácsadó cég igazgatója is, amely civilszervezetek számára nyújt stratégiai segítséget. Sukrallah a szavazásból Gamíla Iszmáíl tévébemondóval és Hosszám Abdel-Gafar orvossal szemben került ki győztesként.

A július óta tartó átmeneti állapotot megelőzően a Dusztúr élén a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei állt, aki 2009 novemberéig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója volt. Baradei visszalépett pártelnöki tisztségéből, amikor az iszlamista Mohamed Murszi exelnök tavaly július 3-i megbuktatását követően kinevezték őt Adli Manszúr államfő helyettesének.

Nem sokkal később visszalépett alelnöki tisztségéből a kairói Rábaa al-Adawíja mecset előtti augusztusi tömeges tüntetés erőszakos feloszlatása miatt, amelyben több száz iszlamista demonstráló lelte halálát.

A Dusztúrt Baradei lemondása erősen megosztotta, és sokan kiléptek a pártból. Ugyancsak sokan visszavonultak, miután a párttagokat a kormány erős nyomás alá helyezte, amiért Baradei a biztonsági erők vehemens fellépését bírálta az ellenzéki tüntetőkkel szemben.

A 2011-ben Baradei által alapított párt számtalan fiatal szekuláris forradalmár számára nyújtott politikai menedéket. A nemzetközi tiszteletnek örvendő politikus a Twitter közösségi oldalán pénteken megjelent üzenetében arra szólította fel őket, egyesült erővel álljanak helyt a “tudatlansággal, szélsőségességgel és elnyomással” szemben.