Siker a magyar jelölt eredménye az elemző szerint

Siker a magyar jelölt eredménye az elemző szerint

Bárdos Gyula

Sikerként értékelhető az az eredmény, amelyet Bárdos Gyula, a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltje ért el a választás első fordulóban, ugyanakkor a magyarok lakta régiókban tapasztalt alacsony részvételi arány nagyon negatív jelenség - mondta Öllös László politológus az MTI-nek hétfőn.

“Bárdos Gyula eredményének jó és rossz oldala is van, az öt százalék fölötti eredmény mindenképpen siker, azonban az, hogy a magyarok lakta vidékek részvételi aránya elmaradt az országos átlagtól, az a választás legnagyobb negatívuma” – szögezte le Öllös László. A negyedik közvetlen szlovák államfőválasztás vasárnap tartott első fordulójában 43,4 százalékos volt a részvételi arány. A magyarok lakta régiók legtöbbjében a részvétel ennél – helyenként akár tíz százalékponttal is – alacsonyabb volt. Öllös szerint egyelőre kérdéses, hogy az elnökválasztás második, március 29-ére kitűzött fordulójában hasonlóan alacsony lesz-e a magyar választók részvételi aránya, s a felvidéki magyarok kire voksolnak majd. Úgy véli, ezeket az is befolyásolhatja, hogy a két továbbjutó reagál-e a magyar jelöltet indító Magyar Közösség Pártja (MKP) azon kijelentésére, hogy a második fordulóban csak olyan jelöltet hajlandóak támogatni, aki konkrétumokban is felvállalja a felvidéki magyarság megmaradását célzó elképzeléseiket.

“Ha egyikük sem reagál erre, akkor az is egy üzenet” – mutatott rá Öllös László, hozzátéve, ezenfelül ahhoz, hogy a magyar választókat megnyerjék, a továbbjutó jelölteknek a magyar választókat célzó kampányra is szükségük lenne. A politológus szerint a magyar választókat célzó kampányt az teszi szükségszerűvé, hogy a szlovákiai magyar választóknak nincs motivációjuk, ami részint a magyarlakta vidékek gazdasági helyzetéből, részben pedig a nemzetiségek helyzetéből adódik. Öllös szerint a felvidéki magyar politikusoknak és választóknak a korábbi államfőválasztásokkal kapcsolatban egyaránt olyan negatív tapasztalataik vannak, hogy hiába támogatták a később államfővé lett jelöltek egyikét-másikát, ők megválasztásuk után “elfeledkeztek” róluk. “Ilyen tapasztalataik voltak Rudolf Schusterrel, akire igen sok magyar voksolt és Ivan Gasparoviccsal is, akit Vladimír Meciar ellenében támogattak” – mutatott rá. Hozzátette, mivel a második fordulóban igen szoros eredmény várható, a továbbjutó két jelölt, Robert Fico és Andrej Kiska, bizonyára megpróbálja majd megszólítani a magyar választókat is.