A Külügyminisztérium elítéli ezt

A Külügyminisztérium elítéli ezt

Martonyi János külügyminiszter újságírók előttA Külügyminisztérium elítéli, hogy egyes pártok, mozgalmak politikai haszonlesésből megkérdőjelezik más országok területi integritását, szuverenitását, és figyelmen kívül hagyják az adott országban élő magyar közösség érdekeit, amint az a "Petíció Kárpátaljáért" című szöveg esetében nyilvánvaló.

A Külügyminisztérium épülete előtt péntek este Kárpátalja autonómiájáért, illetve Ukrajnától való elszakadásáért tüntettek Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kezdeményezésére. A demonstrálók molinókkal érkeztek, azokra angol és magyar nyelven például azt írták, “Önrendelkezést Kárpátaljának”, illetve “Magyarország visszaköveteli Kárpátalját”. A két-háromszáz résztvevő közül többen nemzetiszínű és árpádsávos lobogót tartottak a magasba. A szervezők petíciót adtak át a Külügyminisztérium ügyeletes munkatársának. Egyebek mellett követelik, hogy a magyar állam ismerje el a krími népszavazás eredményét, továbbá intézkedjenek a Magyar Honvédség felkészítéséről, hogy képes legyen megvédeni a kárpátaljai magyarokat. A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozza,elhatárolódik a petíció tartalmától és szellemiségétől, mert az nem segíti a külhoni magyar közösségek szülőhelyen való megmaradását, boldogulását, hanem ellenkezőleg: veszélyezteti a kárpátaljai magyarság és az egész térség biztonságát.

Magyarország többször kinyilvánította, hogy változatlanul támogatja Ukrajnát területi egységének és szuverenitásának megőrzésében, nem tekinti az önrendelkezési jog törvényes gyakorlásának a március 16-i krími “Patyomkin-referendumot”, és sem annak eredményét, sem pedig a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását nem ismeri el – írja a szaktárca. A magyar kormány következetesen kiáll a kárpátaljai magyarság jogainak tiszteletben tartása és érvényesülése mellett – különös tekintettel nyelvi és oktatási jogaikra – mind kétoldalú keretekben, mind a nemzetközi fórumokon.