Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia idei pályázati felhívása

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia idei pályázati felhívása

MMA Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei pályázati felhívása, amelynek keretében összesen 160 millió forint támogatást osztanak majd szét a nyertesek között - közölte a szervezet titkársága pénteken az MTI-vel.

Az MMA a kulturális értékek védelméhez és gyarapításához, a művészeti és történeti hagyományok megőrzéséhez, a magas színvonalú művészi alkotómunka feltételeinek megerősítéséhez, művészeti szakmai programok megvalósításához nyújt támogatást. Az elnyerhető támogatás összegének alsó határa 300 ezer, felső határa pedig 3 millió forint. A pályázatokat május 5-ig lehet benyújtani, az elnyert összeget 2015. január 31-ig megvalósuló tevékenységekre, programokra kell fordítaniuk a nyerteseknek. Az MMA népművészeti, néprajzi tagozatánál táncházak, zenei, tánc- és tárgyalkotó táborok, népdaléneklést és népi mesterségeket tanító körök támogatására, valamint saját autentikus gyűjtést tartalmazó, oktatást segítő korszerű szakmai kiadványok megvalósítására lehet pályázni. Az irodalmi tagozat a kortárs magyar irodalmat megjelentető kiadványok nyomdaköltségére, valamint a kortárs magyar irodalmat megjelenítő művészeti programok megvalósítására nyújt támogatást. Az iparművészeti és tervezőművészeti tagozat az innováció, tradíció témakörben megrendezendő programokat támogatja. A film- és fotóművészeti tagozatnál a “Kárpát-medencén belüli és kívüli migráció a rendszerváltozás után.

Okok és következmények” témában rendezendő programokra, kiadványokra vagy fotóművészeti alkotótelepek, -táborok, kiadványok, könyvek, folyóiratok és fotóművészeti kiállítások megvalósítására igényelhető támogatás.A színházművészeti tagozat az első magyar színigazgató, Kelemen László halálának 200. évfordulójával kapcsolatos rendezvények megvalósítására, életéről és a korszakról szóló színháztörténeti vetélkedő, vándorkiállítás megrendezésére, színdarab megírására és színrevitelére biztosít pénzt. Az építőművészeti tagozat az építészeti oktatással foglalkozó felsőoktatási intézmények nyári alkotótáborait támogatja. A képzőművészeti tagozat az alkotótelepek, alkotótáborok megrendezése mellett kiadványok, könyvek, folyóiratok megjelentetését támogatja. Emellett be nem fejezett képzőművészeti projektekre, kiállítások megvalósítására (elsősorban szállítási költségre) is nyújtható be pályázat. A zeneművészeti tagozat az ifjúság zenei nevelését szolgáló programokat, kiadványokat támogat. Az MMA felhívására pályázhatnak civil szervezetek, alapítványok, egyéb jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, valamint magánszemélyek. Külföldi szervezetek is nyújthatnak be pályázatot, amennyiben pályázati programjuk a pályázati célnak megfelel, továbbá magyarországi adószámmal rendelkeznek. A pályázattal kapcsolatos dokumentumok letölthetőek a www.mma.hu honlapról.