Adóegyezmény Liechtensteinnel

A kettős adóztatás elkerülését és az adóztatás kijátszásának megakadályozását célzó adóegyezményt kötött Magyarország és a Liechtensteini Hercegség. Ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A megállapodást magyar részről Nagy István Liechtensteinbe is akkreditált svájci nagykövet, a hercegség nevében Adrian Hasler miniszterelnök látta el kézjegyével.  Az NGM közleménye szerint az egyezmény meghatározza, hogy az egyes jövedelem- és a vagyontípusokat milyen körben adóztathatják, kizárva a kettős adóztatást, illetve az együttműködés egyúttal az adóelkerülés elleni küzdelem területén is hatékony eszköz. Az egyezmény tartalmazza a Magyarország számára fontos garanciális szabályokat, így az adóhatóságok közötti adóügyi információcsere lehetőségét, amely teljes körű, azaz a banktitokra is kiterjedő adóügyi információcserét biztosít. A megállapodás egyrészt alkalmas lehet az esetleges adóoptimalizálók kiszűrésére, és a kedvezményeket is korlátozza, amivel megelőzhető az adóegyezmény előnyeinek célzott kihasználása az adózók részéről. 

Az NGM közleményében azt is kiemelte, hogy a kettős adóztatást magyar-liechtensteini viszonylatban kizáró egyezmény megkötése vonzóbb befektetési környezetet teremthet mindkét ország befektetői számára, hozzájárulhat a gazdasági kapcsolatok élénküléséhez, a tőkebefektetések növekedéséhez.
A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kettős adóztatás elkerüléséről Magyarország és Liechtenstein között még 2014-ben kezdődtek meg a tárgyalások.