Az euró a tét?

Lengyelország letesz arról a szándékáról, hogy belépjen az euróövezetbe, amennyiben a legfőbb lengyel ellenzéki erő, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja megnyeri az őszi parlamenti választásokat. Ez derül ki Beata Szydlo, a PiS kormányfőjelöltjének csütörtöki kijelentéseiből.

Szydlo egy vidéki sajtóértekezletén felszólította Ewa Kopacz miniszterelnököt, hogy a kormányzó Polgári Platform (PO) álljon el az euró bevezetésének a szándékától. Kilátásba helyezte, amennyiben a PiS megnyeri az októberben esedékes parlamenti választásokat, „egyik első lépése” az lesz, hogy megszünteti a 2009-ben az euróövezeti csatlakozás előkészítésének összehangolására létrehozott kormánybiztosi tisztséget.

Beata Szydlo

Beata Szydlo

A kormányfőjelölt a görög válság okait taglalva úgy ítélte meg, hogy Görögország gondjai akkor kezdődtek, amikor az ország bevezette az eurót. Rámutatott, a Polgári Platform politikusai többször szükségesnek minősítették, hogy Lengyelország hosszabb távon belépjen az euróövezetbe. „Szorgalmazom, hogy mondjanak le erről a rossz ötletről, amennyiben nem akarjuk, hogy Lengyelország második Görögországgá váljék” – jelentette ki Szydlo. Úgy vélte, hogy a csatlakozásra időtávlatot sem lehet körvonalazni addig, amíg az euróövezet „nem oldja meg saját gondjait”.

A PO nevében Krystyna Skowronska képviselő, a közpénzekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke félrevezetőnek nevezte Szydlo kijelentését, mivel a PO csak akkor vezetné be az eurót, amennyiben ennek mind az euróövezet, mind Lengyelország tekintetében meglennének a szükséges feltételei. 
A legutóbbi, hétfőn közölt felmérés szerint tovább nő a Jog és Igazságosság  pártjának a májusi elnökválasztás óta erősödő támogatottsága. A PiS és a kisebb konzervatív lengyel pártok koalíciója 43 százalékra tenne szert, míg a kormányzó PO-ra a választók 29 százaléka szavazna, ha most tartanák meg a parlamenti választásokon. A független Pawel Kukiz mozgalma 15,1 százalékot kapna.