"Gyengül Brüsszelben az ellenállás"

Kövér László (archív)Az elmúlt időszakban gyengült Brüsszelben az ellenállás a magyar kormány politikájával szemben, és csökkentek az országot ért támadások, ami részben a Magyarország elért eredményeinek köszönhető, részben pedig annak, hogy a tágabb térség frontövezetté vált. Erről beszélt ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a III. Martosi Szabadegyetem nyitó fórumán, szerdán.

A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényén Kövér László, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke vett részt előadóként; mindhárman az elmúlt egy év legjelentősebb bel-, kül- és nemzetpolitikai történéseit értékelték. Kövér László a főbb magyarországi politikai történéseket s azok visszhangját felidézve rámutatott: mára a gazdasági növekedés számadatai szerint Magyarország Európa élvonalába került, ami igazolta a kormány politikáját. “Ha a válságkezelés azon útját jártuk volna, amit Görögországban megvalósítottak, most ugyanott lennénk mint ők” – jegyezte meg.

A házelnök a magyar kormány nemzetpolitikai célkitűzéseiről is beszélt, s ezek kapcsán úgy vélekedett: jelenleg amikor “Magyarország az euroatlanti övezet fekete báránya”, van néhány olyan téma, amelyek “asztalra erőltetése” visszás hatású lehet. “Több kárt okozhatnánk vele mint jót; előbb ki kell kerülni a célkeresztből” – fogalmazott. Megjegyezte: az őshonos kisebbségeket érintő kérdéseknél, nagyon magas az az ingerküszöb amelynél Brüsszelben már érzékelik, hogy valóban megoldásra van szükség, olyan magas hogy csak a balkáni konfliktus rezegtette meg a lécet.

A fórumon Potápi Árpád János arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben a nemzetpolitika eszközeinek sorában komolyabb hangsúlyt kapott a gazdaságpolitika és ez a trend a jövőben is folytatódni fog. “A szülőföldön való boldoguláshoz nem csak szimbolikus – a jogi környezetet megteremtő – eszközökkel lehet hozzájárulni, hanem gazdaságpolitikai eszközökkel is” – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár, példaként hozva fel egyebek mellett a határ menti régiók közös projektjeit. Potápi a magyar kormányok nemzetpolitikájának elmúlt negyed évszázadát értékelve azt mondta: ebben a “hullámvölgyes időszakban” a Fidesz-kormányok idejét az eredmények jellemezték, 2010 után pedig a honosítási eljárással szilárd alapokat sikerült lerakni a magyarság egységének újbóli kialakításához. Hozzátette, a támogatáspolitikára fordított költségvetési összegek a jövőben növekedni fognak, és azok elosztásának rendszerében is lesznek változások.

Berényi József, az MKP elnöke a fórumon az elmúlt egy évet illetően a helyi magyar közösséget leginkább érintő történésekről szólt. Elmondta: műhelyükben elkészült, és bemutatásra került a helyi magyar közösség önkormányzatisági koncepciója. Hozzátette: jelenleg ott tartanak, hogy el kell magyarázniuk az embereknek: az autonómia nem “nemzeti romantika” hanem valós eszköz egy régió helyzetének javítására. Berényi rámutatott, a koncepcióra szlovák részről kevés reakció volt, s azok sem voltak elutasítóak. A politikus szerint ez utóbbi, az, hogy “a szlovák miniszterelnök nem ugrott bele sáros csizmával a témába” annak is köszönhető, hogy a magyar és a szlovák kormány között jó a viszony, s azt a szlovák fél sem akarja elrontani.

Az MKP politikusa a jövő évi parlamenti választásokról is beszélt, azt mondta, ez a választás legalább olyan fontos lesz mint a rendszerváltás utáni első, mivel eldől, hogy sikerül-e a magyar képviseletnek belekapaszkodnia a törvényhozásba. A nyitó fórum keretében Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke a szabadegyetem fő szervezője bejelentette, felvidéki magyar fiatalok deklarációban kezdeményezték Esterházy János mártír gróf személyének – mint a szülőföldhöz kötődő feltétel nélküli hűség szimbólumának – a nemzeti értéktár felvidéki értékeibe való beemelését. A deklarációt a fórum három résztvevője is kézjegyével látta el, Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke pedig a mártír gróf díszkeretes korabeli fényképével ajándékozta meg a Magyar Közösség Pártját, amit annak elnöke vett át.

A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem (SJE) hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnapig tart, a rendezvény több, mint száz különböző előadást, kerekasztal beszélgetést, vitafórumot, koncertet kiállítást és más kiegészítő programot kínál, közel tucatnyi belső helyszínen.

Kapcsolódó cikkek