Nem akart öngyilkos lenni a tévés gyilkos

Nem akart öngyilkos lenni a tévés gyilkos

Parókát, napszemüvegeket, három rendszámtáblát és nagy mennyiségű lőszert találtak Vester Lee Flanagan gépkocsijában, aki élő közvetítés közben lőtt agyon két televízióst, ami arra utal, hogy az elkövető bízott a menekülés lehetőségében és nem előre eltervelt módon követett el öngyilkosságot. Ezt közölte csütörtökön a virginiai állami rendőrség.

Flanagan, aki korábban maga is a WDBJ televíziós csatornánál dolgozott, mint két áldozata, szerdán a monetai bevásárlóközpontban végzett Alison Parker 24 éves riporternővel és Adam Ward 27 éves operatőrrel. Megsebesült a tévések riportalanya, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara vezetője is.

A támadó egy autós üldözés után, egy Chevrolet Sonic típusú bérelt gépkocsiban maga ellen fordította fegyverét, és a kórházba szállítás után meghalt. A 41 éves férfi csütörtökön elvégzett boncolása megerősítette, hogy öngyilkosságot követett el. A volt riporter járművében az álcázást szolgáló eszközökön kívül felbélyegzett leveleket és egy elvégzendő feladatokat felsoroló listát is találtak.

Flanagant, aki riporterként a Bryce Williams újságírói nevet használta, 2013-ban bocsátották el a WDBJ-től. Ezt követően rasszizmus vádjával beperelte a csatornát, de nem járt eredménnyel. 2000-ban hasonlóképpen járt el egy flordiai tévéállomással szemben is, amelynél műsorvezető is volt és amelytől szintén kirúgták. Ott életveszélyesen megfenyegette két kolléganőjét, mert szóvá tették neki a munkája közben elkövetett hibáit. Flanagan arra panaszkodott, hogy afroamerikaiként és homoszexuális mivoltában is érte hátrányos megkülönböztetés. (A CNN szerint a televíziós Kaliforniában 2007-ben és 2008-ban megpróbált egy több lábon álló melegpornó-vállalkozást üzemeltetni.) A diszkriminációra vonatkozó vádjait azonban – amelyek kívülállók szerint ártatlan kijelentések tendenciózus félremagyarázásai voltak – nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani.

Az ABC televízió híradójának nem sokkal a szerdai gyilkosságot követően egy 23 oldalas faxot küldött, amelyben közölte: akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. Két nappal ezt követően, június 19-én két 9 milliméteres Glock típusú pisztolyt vásárolt. A faxban Flanagan kitért arra, hogy nagy hatást gyakorolt rá Cso Szjung Huj, aki 32 emberrel végzett és 25-öt megsebesített 2007. április 16-án a Virginiai Műszaki Egyetemen, majd öngyilkosságot követett el. A szerdai kettős gyilkosság előtt néhány hónappal Flanagan egy 25-30 oldalas panaszlevelet küldött egy roanoke-i étterem vezetőjének, és ebben arra panaszkodott, hogy a személyzet jó napot kívánt a távozó vendégeknek, ahelyett, hogy megköszönte volna nekik a fogyasztást. Csütörtökön másodszor is megműtötték a két lelőtt televíziós riportalanyát. Vicki Gardnernek a hátán kellett újabb sebészi beavatkozást végrehajtani. A kórház szerint a nő állapota jó.

Parker és Ward élete utolsó napján, a WDBJ csatorna hajnali adásának ötórai kezdete előtt rövid búcsúünnepséget rendeztek az operatőr menyasszonya, Melissa Ott gyártásvezető részére. A nő Charlotte-ben új állást kapott, és a tervek szerint Ward is követte volna párját az észak-karolinai városba. Alison Parker kedvese, Chris Hurst szintén a csatornánál dolgozik, műsorvezetőként. A WDBJ adásának szereplői csütörtök reggel háromnegyed hétkor, Parker és Ward halálának időpontjában néhány pillanatnyi csenddel, egymás kezét megfogva emlékeztek meg az áldozatokról.

A meggyilkolt riporternő apja, Andy Parker a CNN-nek nyilatkozva sürgette a virginiai és a szövetségi törvényhozókat, hogy szigorítsák a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat, különösen az elmebetegek esetében. Parker, aki egyébként saját bevallása szerint híve a fegyverviselés alkotmányos jogának, megfogadta, hogy addig nem nyugszik, amíg nem látja, hogy “valami történik”, és felszólította a honatyákat, hogy hagyjanak fel az ügyben tanúsított gyáva magatartásukkal.

Donald Trump, a republikánusok legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa csütörtökön azt állította, hogy a probléma nem a fegyverekkel, hanem az elmebeli instabilitással van. Az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint az Egyesült Államokban 2013-ban mintegy 34 ezer lőfegyver okozta haláleset történt, amelyek több mint egyharmada gyilkosság volt