Menekültpolitikáról vitázik a világ ifjúsága

Menekültpolitikáról vitázik a világ ifjúsága

A menekültpolitika lesz a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend Debattiert International) című német nyelvű nemzetközi vitaverseny záróvitájának témája pénteken Rigában. 

A projektben résztvevő országok, így Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország es Ukrajna nemzeti válogatóján első és második helyezést elért diákjai hétfőtől péntekig egyhetes professzionális vitatréningen és vitasorozaton vesznek részt a lett fővárosban – tájékoztatta az MTI-t a budapesti Goethe Intézet.

Az előfordulókon és az elődöntőben a versenyzők arról folytatnak szócsatákat, hogy legyen-e kevesebb éjszakai kivilágítás, alapjogon járjon-e az internethez való hozzáférés, egyenértékű legyen-e a kannabisz és az alkohol fogyasztása.

A döntő hetének programjain resztvevő 16 fiatal közül négyen jutnak be a nemzetközi döntőbe, ahol egy szakmai zsűri választja ki, hogy ki lesz a nemzetközi győztes. Az idei, pénteki záróvita kérdése: Legyen-e kötelezően érvényes az Európa Tanács tagállamai számára, hogy minden évben előre meghatározott minimum létszámban menekülteket fogadjanak be?

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- es Kelet-Európa középiskoláiban. A verseny a középiskolák németet tanulói részére szervezett vetélkedő, amelynek célja, hogy a fiatalok elmélyültebben foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal és közben nyelvtudásuk is fejlődjön, hogy megszilárduljon a vitázás, mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecsere kultúrája, és hozzájáruljon a demokrácia fejlődéséhez, valamint a népek közötti megértéshez. 

Tavaly Varsóban rendezték a nemzetközi döntőt, melyen a második és a harmadik helyen is magyar versenyző végzett.

A verseny a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.