Megkönnyítheti a filmesek munkáját az új kínai filmtörvény

Megkönnyítheti a filmesek munkáját az új kínai filmtörvény

A filmszakma kiemelt támogatását, a filmek engedélyeztetési eljárásában pedig jelentős lazításokat tartalmaz az az új törvényjavaslat, amely pénteken került első körben a kínai törvényhozók elé, és amelyhez nagy reményeket fűznek az érintettek. Erről számolt be az állami média pénteken.

Sajtóértesülések szerint részlegesen elmaradhat a filmkészítést megelőző engedélyeztetés, illetve a forgatókönyvek ellenőrzése, vagyis csak olyan esetben lépnének színre a cenzorok, amikor a filmek témája “különleges”, politikailag érzékeny, és ezt hivataluk indokoltnak látja.

A törvénytervezet kötelezné az állami hatóságot, hogy alkossa meg és tegye világossá az úgynevezett “szabványelvárásokat”. A Hszinhua hírügynökség utal rá, a kínai filmkészítők régóta igyekeznek a minőségi filmgyártás és az úgynevezett “felülvizsgálati szabályok” adta keretek keskeny mezsgyéjén egyensúlyozni.

Az új jogszabály egyértelműen a filmipar fellendítését kívánja szolgálni a világ második legnagyobb mozipiacával rendelkező országban, amely bevallottan lemaradásban van a nemzetközi színvonalhoz képest, mind a gyártást, mind a tehetséges alkotókat, mind a filmek tartalmát illetően.

A Hszinhua beszámolója szerint a törvénytervezet lehetőséget nyújt a szakma pénzügyi ösztönzésére, adókedvezményekre, de még a népszerűsítés és a földhasználat támogatására is. Az adókedvezmények a forgatókönyvírástól, a gyártáson és a forgalmazáson át a vetítésig, lehetőségként végigkísérnék a hazai film útját. Az elképzelések szerint olyan alapok létrehozására is lehetőség nyílna, amelyek célirányosan a filmiparba fektetnének.

A kormány ösztönözné új mozik építését, és a kínai vállalatok külföldi filmes koprodukciókba történő befektetéseit is.