"Közös a felelősség a külhoni magyarság iránt"

"Közös a felelősség a külhoni magyarság iránt"

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén 2015. november 24-én. Balra Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, fotó: Soós Lajos/MTIA külhoni magyarság iránt viselt közös felelősséget hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán kedden az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén.

Balog Zoltán kiemelte, az egyes szakmai területeken egységes Kárpát-medencei stratégiában gondolkodnak, és azt szeretnék, ha a szakpolitikai döntéseknél a nemzetpolitikai szempontok is megjelennének. A miniszter beszámolt a kárpátaljai magyarság megsegítését célzó intézkedésekről, mint kiemelte: olyan válsághelyzetről van szó, amely napi reagálást igényel a magyar kormány részéről. A humanitárius segítségnyújtásban első számú szövetségesként az egyházakat, és azok szeretetszolgálatait, segélyszervezeteit jelölte meg.

Ukrajna számára szeretnék világossá tenni, hogy a kárpátaljai magyarok helyben maradása és megerősödése elemi érdek Magyarország számára, ahogy az is, hogy Ukrajnában kialakítsák a nem magyar kulturális hátterű népcsoportokban is a magyarbarát szemléletet – mondta.  Hozzátette: a magyar-ruszin és a magyar-ukrán együttműködés erősítése nagyon fontos cél. Ennek szimbolikus jeleként egy 100 milliós adomány fele a Kárpátokon túli régiókba, másik fele Kárpátaljára került.

Egy éven át, havi támogatást nyújtanak továbbá ötszáz kárpátaljai családnak, főként olyanoknak, amelyek családfő nélkül maradtak. A háborús helyzetre tekintettel a magyar állam az összes, magyarul tanító pedagógus fizetését átvállalta, és a teljes óvodai étkeztetés költségét is a magyar gyermekek estében, utóbbi 116 millió forint. Szólt még az egyházi személyek bérkiegészítéséről, ami idén ötven millió forint volt, jövőre ezt szeretnék megduplázni. A művészeti és egészségügyi támogatás 137 millió forintot tesz ki. Kitért arra is, hogy cél: minden kárpátaljai magyar 8-14 év közötti gyermek legalább egy heten Magyarországon táborozhasson. 3500 gyermek táboroztatását vállalták, ez áthúzódik jövő évre is – jelezte, hozzátéve: a kárpátaljai gyerekek anyaországi társaikkal töltenek el egy hetet.

Balog Zoltán beszámolt a Kárpát-medencei ösztöndíjprogram januári elindításáról is, amelynek közel 400 milliós forrását kihelyezik 11 külhoni, magyar felsőoktatást folytató intézményhez, és ők maguk bonyolítják majd azt. Szeretnék segíteni a professzorok cseréjét is, ha valaki vállalja az akkreditációt segítendő a külhoni oktatást, megmarad itthoni státusza is és magyarországi fizetését is megkapja. Februártól 25-30 fő kiküldését tervezik, és kiegészítendő a kezdeményezést professzori lakásprogram is indulhat. Megemlítette azt is, hogy jelentősen nőtt az egyházi támogatás, amely az elmúlt öt évben elérte a 4,5 milliárd forintot.  A kérdések során Szabolcs Attila (Fidesz) az egészségügyi ellátásokkal összefüggésben azok egyszerűsítését vetette fel a külhoni magyarok számára.

Pánczél Károly (Fidesz) a bizottság elnöke úgy fogalmazott, a nemzetpolitika ma példaértékű, és fő cél a magyarság megmaradása, hogy gyarapodhasson a szülőföldjén. A 2010-ig tartó időszakot jégkorszakként jellemezte, az azóta eltelt éveket pedig kegyelmi időszakként. Egyetértett azzal, a kárpátaljai válság elhúzódásával kell számolni, és, hogy szükség van a magyarországi támogatásokra. Kitért arra, hogy a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program költségvetési támogatása jövőre 2 milliárd forintra nő, cél a ciklus végére a 3 milliárdos keret.

Szávay István (Jobbik) örömét fejezte ki az egységes felsőoktatási térrel, az ösztöndíj-programmal összefüggésben. Jó példa az egységes magyar felsőoktatási tájékoztató is – mondta. Ugyanakkor feltette a kérdést, tervezik-e a hallgatói támogatások emelését, a 2800 forintot  ugyanis megalázóan alacsonynak tartotta. Érdeklődött a komáromi Selye János Egyetem akkreditációjáról és kitért arra is, hogy sokszor zavart okoz a külhoni érettségik beszámítása, majd szóvá tette a Határtalanul! program csúszásait.

Balog Zoltán válaszában azt mondta, a programnál valóban van késlekedés, de ígéretet tett arra, hogy ez jövőre nem fordul elő. Jelezte: a 2016-os felhívásokat már közzétették. Az egészségügy területén nehezebb a feladatuk, mint a felsőoktatásnál, hiszen jóval különbözőbb rendszerek működnek – mondta.

A Selye János Egyetemről elmondta, az eddigi szlovák kormányzati hozzáállás pozitív volt, most újabb megméretés előtt állnak. Tavasszal tervez egyeztetést szlovák kollégájával, reméli lesz előrelépés. Az érettségi beszámításáról azt mondta, ha jelzik a problémát, mindig igyekeznek megoldani.  Az oktatási-nevelési támogatásoknál kérdésként vetette fel, hogy jó-e, ha alanyi jogon jár, vagy érdemes programokhoz kötni. Kérdésre jelezte, a tárcájánál lévő, a terület támogatását célzó források csaknem 5 milliárd forintot tesznek ki.

Kapcsolódó cikkek