Németországból vásárolhattak fegyvereket a merénylők

Németországból vásárolhattak fegyvereket a merénylők

illusztrációTöbb fegyvert Németországból szerezhettek be az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet két héttel ezelőtti párizsi támadásait elkövető merénylők. Ezt írta a Bild című német lap pénteken.

A Bild szerint a német hatóságok letartóztattak egy 34 éves férfit, akinek okostelefonján négy e-mail arról tanúskodik, hogy értékesített fegyvereket egy “párizsi arabnak”. A laphoz eljutott ügyészségi dokumentumok alapján két kínai gyártmányú AK 47-es, és két jugoszláv gyártmányú Zastava M70-es gépkarabélyról van szó. A francia hatóságok szerint ilyen fegyvereket használtak a november 13-ai párizsi merényletekben. A feltételezett fegyverkereskedő – Sascha W. – az eddigi adatok alapján november 7-én adhatta el a gépkarabélyokat.

A Baden-Württemberg tartományi Magstadtban élő férfit már az év eleje óta figyelték a német hatóságok, és rögzítettek adatokat arról, hogy augusztus 14-étől november 18-áig nyolc esetben követett el illegális fegyverkereskedelemnek minősülő cselekményeket. 
Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy riasztófegyvereket házilagos gyártású alkatrészek segítségével átalakított éles fegyverré, majd értékesített egy illegális online platformon. 

Az Iszlám Állam 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozata révén most már nemcsak illegális fegyverkereskedelem, hanem külföldi terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt is nyomoznak az ügyében – írta a Bild. 
A beszámolóval kapcsolatban a stuttgarti ügyészség szóvivője pénteken csupán annyit mondott, hogy egy 24 éves fiatalember a gyanú szerint elküldött négy gépkarabélyt egy párizsi szállítási címre. Az illető előzetes letartóztatásban van, a megrendelő kiléte nem ismert, azt pedig még vizsgálják, hogy az ügy összefüggésben állhat-e a párizsi terrortámadásokkal.

Az ARD országos közszolgálati televízió a tagesschau.de című hírportálján azt írta, meglehet, hogy a Bild cikke egy félreértésen alapul. Az eljárásba bekapcsolódó szövetségi vámügyi bűnügyi hivatal (ZKA) ugyanis egy szakvéleményben kifejtette, hogy a gyanúsított által értékesített és a párizsi támadásokban használt fegyverek azonosak, de ez csak azt jelenti, hogy “ugyanolyan típusú” fegyverekről van szó, és nem azt, hogy ugyanazokról.


Az ARD összeállítása szerint a stuttgarti ügyészség a napokban felkérte a terrorcselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészséget, hogy vegye át az eljárást, és ezt a kérést a legfőbb ügyészség elutasította. Arra hivatkozott, hogy az ügyben jelenleg nincsenek jelek, amelyek összefüggést mutatnának a párizsi merényletsorozattal.