Merre tovább menekültek?

Merre tovább menekültek?

Numan KurtulmusTörökország elérte befogadóképessége határát. Ezt mondta Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes vasárnap a CNN Türk hírtelevízió élő adásában.

A politikus hangsúlyozta, ugyanakkor Törökország nincs abban a helyzetben, hogy megálljt parancsoljon a menekültáradatnak. Ha ezt tenné, azzal szinte halálra ítélné ezeket az embereket. “Végső soron ezeknek az embereknek nincs hova menniük. Vagy meghalnak a bombák alatt, Törökország meg csak nézi ezt a mészárlást, mint ahogy a világ többi része teszi, vagy megnyitjuk a határainkat” – mondta. 

Aleppó Szíria legérzékenyebb területe, ha ott változik a helyzet, Törökországnak megint migránsok százezreivel kell számolnia – jelezte Kurtulmus. 
A török miniszterelnök-helyettes kifejtette, itt nemcsak Aleppó városáról, hanem a környék településeiről is szó van. Ha folytatódnak a bombázások, az esetleges menekülthullám akár az egymilliós nagyságrendet is elérheti. Mint mondta, Törökország immár 3 millió menekültnek, s köztük 2,5 millió szíriainak ad menedéket.  

Kurtulmus arról is beszámolt, hogy jelenleg a migránsok egy része átjön Törökországba, egy másik része pedig a határ túloldalán maradva veszi igénybe a segélyszervezetek támogatását. 
Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap korábban azt közölte, hogy Törökország kész menedéket nyújtani az Aleppóból menekülő több tízezer civilnek. Hétfő óta több tízezer nő és gyerek hagyta el Aleppót az orosz légierő által támogatott kormánykatonák és a lázadók harcai elől menekülve.