Legyőzte a rákot az egykori amerikai elnök

Legyőzte a rákot az egykori amerikai elnök

Jimmy CarterJimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke bejelentette, hogy meggyógyult a rákbetegségéből.

A volt elnök szülővárosában, a georgiai Plainsben, a templomi bibliaóra után jelentette be a hírt: abbahagyja a kezelést, mert meggyógyult rákbetegségéből. “Az orvosok úgy döntöttek, nincs többé szükégem kezelésre” – fogalmazott Carter a Maranatha baptista templomban, ahol rendszeresen tart bibliaórákat. A CBS televízió tudósítója szerint a jelenlévők óriási tapssal fogadták a hírt. A Carter Központ vezetője, Deanna Congileo közleményben erősítette meg az információt, de óvatosabban fogalmazott. “Az elnök továbbra is orvosi ellenőrzés alatt marad, s ha szükséges, folytatják nála a kezelést” – olvasható az atlantai székhelyű központ közleményében. Deanna Congileo pontosította azt is, hogy Cartert tavaly augusztustól idén februárig kezelték.  

A 91 éves politikus tavaly augusztusban jelentette be, hogy melanómával – a bőrrák agresszívabb és veszélyesebb fajtájával – küzd, s a betegség átterjedt a májára és az agyára is. Akkor Carter azt mondta, hogy amikor megtudta a diagnózist, arra számított, hogy már csak hetei vannak hátra. Cartert először megműtötték, majd sugárkezelésnek vetették alá, s végül a nagyon ígéretesnek tartott immunterápia egyik legújabb gyógyszerével kezelték.

Az immunrendszert serkentő gyógyszer alkalmazását nem sokkal Carter diagnózisa előtt engedélyezte az amerikai gyógyszerfelügyelet. Az Amerikai Rák Társaság helyettes orvos-főigazgatója ugyanakkor – az ABC televízióban – azt fejtegette, hogy mivel a gyógyszer még nagyon újdonság, ezért az orvosok nem tudják, hogy melyik betegnél hogyan és mennyi ideig hat. “Lehet, hogy valakinek egész életében szednie kell, de más páciensnél az is előfordulhat, hogy egy idő után abbahagyhatja” – értelmezte a helyzetet Len Lichtenfeld az ABC televíziónak adott interjújában.