"Salah Abdeslam elfogása kételyekkel teli győzelem"

"Salah Abdeslam elfogása kételyekkel teli győzelem"

Győzelem", "megkönnyebbülés", "a küldetés teljesítve" - ezek voltak a leggyakrabban használt kifejezések a belga sajtó Salah Abdeslam elfogásáról szóló szombati beszámolóiban, ugyanakkor írásaikban arra emlékeztetnek, hogy a szélsőséges nézeteket valló európai dzsihadisták számára szimbólummá vált az események helyszíne, a brüsszeli városnegyed, Molenbeek.

Európa legkeresettebb bűnözőjének, a magát Yassine Baghlinak is nevező belga férfinak, a 130 ember halálával járó tavaly novemberben elkövetett párizsi terrorcselekmények kitervelőjének és irányítójának, a négy és fél hónapig szökésben lévő Salah Abdeslamnak pénteki elfogásáról a belga sajtó nagy eredményként ír, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a háborúnak még nincs vége.

A Le Soir című francia nyelvű napilap Molenbeekből Molenbeekbe címmel közöl írást, amelyben megkönnyebbülésnek és tényszerű győzelemnek írja le a pénteki akciót. Annak lelkileg és szimbolikusan is nagy jelentősége van, amely javítja a Belgiumról kialakult képet. “Ki kell mondani, Belgium megítélése korábban nagyot zuhant” – fogalmazott a szerző. Az, hogy Abdeslam szabadlábon volt, állandó fenyegetést jelentett a mindennapok biztonságára – írta a Le Soir rovatvezetője.

A L’Echo című francia nyelvű napilap azzal kezdi A 126 napos menekülés című írását, hogy “a küldetés teljesítve”. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a letartóztatásokkal a “ravasz háborúnak” még nincs vége, mivel sokan vallanak szélsőséges nézeteket az országban. “A radikalizmus jéghegyének nagyobb és fontosabb része a víz alatt van. Sok fiatal Salah Abdeslamban a tanítóját, a süllyedő Nyugat új hősét látja” – tette hozzá. A flamand nyelvű Nieuwsblad című napilap szerint sokat kell foglalkozni azokkal a fiatalokkal, akik úgy gondolják, hogy a rendőrségnek és ezáltal a belga hatóságoknak semmi keresnivalójuk a kerületükben. Még akkor sem, ha a 130 áldozatot követelő terrortámadások elkövetőjét keresik.

La Libre Belgique című napilap A menekülésnek vége című cikkében egyenesen azt írja: “Ne legyen félreértés: vannak még szélsőséges csoportok, amelyek onthatnak vért Belgiumban”. Hozzátette, a brüsszeli Molenbeek városrész szimbolikus jelentőséggel bír az európai dzsihadisták körében. A De Standaard flamand nyelvű belga napilap szerzőjének vélekedése szerint Molenbeek olyan helynek tűnik, ahol nincsenek szabályok, ahol a rend nem létezik, vagy más jelentése van.

Kapcsolódó cikkek