illusztráció

"Az osztrákok nem támogatják a tömeges bevándorlást"

"Az osztrákok nem támogatják a tömeges bevándorlást"

Illegális bevándorlók mennek a gyűjtőpont felé a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, Röszke közelében 2015. szeptember 13-án, fotó: Mohai Balázs/MTIA miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az osztrák határőrizeti intézkedések azt jelzik, hogy Ausztria nem kívánja tovább támogatni a tömeges bevándorlást.

A burgenlandi rendőrség pénteken közölte, hogy hétfőn reggel nyolc órától – egyelőre szúrópróbaszerűen – elkezdik a burgenlandi-magyar határszakasz ellenőrzését. A Nezsideri (Bezirk Neusiedl am See), a Kismartoni (Bezirk Eisenstadt-Umgebung), a Nagymartoni (Bezirk Mattersburg) és a Felsőpulyai járás (Bezirk Oberpullendorf) átkelőinél várható ellenőrzés. A burgenlandi rendőrség közlése szerint helyzettől függően további határszakaszokon vezethetnek be hasonló intézkedést.

Bakondi György az M1 aktuális csatornán azt mondta, azt nem osztotta meg az osztrák fél, hogy konkrétan mi az oka ennek az intézkedésnek. Ugyanakkor kiemelte: a jelenlegi információk szerint továbbra is a migránsok folyamatos Európába érkezésével és új útvonalak keresésével kell számolni. 
Az osztrák féltől kapott tájékoztatás alapján hasonló rendszert akarnak kiépíteni, mint korábban az osztrák-szlovén határszakaszon. Ezen felül a Brenner-hágónál vagyis az osztrák-olasz határon is ilyen intézkedéseket terveznek – tette hozzá Bakondi György.