Trump ötből öt államban nyert, Clinton ötből négyben

Trump ötből öt államban nyert, Clinton ötből négyben

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns egyértelmű diadalt aratott az amerikai előválasztások keddi fordulójában, ötből öt államban nyerve meg a választásokat, a demokratáknál Hillary Clinton ötből négy államban győzött.

Domald Trump sikerét jelzi, hogy a Marylandben, Pennsylvaniában, Delaware-ban, Connecticutban és Rhode Islanden megtartott választások közül háromban is hatvan százalék fölötti támogatottsággal lett az övé a győzelem.

Rhode Island szavazóinak 64 százaléka rá szavazott, Connecticutban és Delaware államban pedig 61 százalékos bizalmat szerzett, de Pennsylvaniában és Marylandben is egyértelmű, 59, illetve 54 százalékkal végzett az élen.

A New York-i milliárdos győzelmét ugyan előre jelezték, de ilyen nagy arányú diadalra nem számítottak az elemzők. 

Trump két vetélytársa – Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó – meglehetősen rosszul teljesített. Az elemzőket meglepte, hogy öt államból négyben nem a pártelit által támogatott Ted Cruz texasi szenátor, hanem John Kasich ohiói kormányzó végzett a második helyen: Marylandben 23, Delaware-ban csaknem 20 százalékkal, Connecticutban 27, Rhode Island államban pedig 24 százalékkal lett második. Cruz szenátornak csak Pennsylvaniában sikerült a második helyre kerülnie, 21 százalékos szavazataránnyal.

A Demokrata Párt várható elnökjelöltje, Hillary Clinton biztos győzelmet aratott négy államban: Pennsylvaniában 57, Marylandben 68, Delaware-ban 59, Connecticutban pedig 50 százalékos arányú volt a győzelme. Rhode Island államot azonban vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor “vitte el”: az ottani választók 56 százaléka inkább benne bízott, mint a volt külügyminiszterben.

Philadelphiában elmondott győzelmi beszédében Hillary Clinton lényegében Donald Trump állásfoglalásaira feleselve fejtette ki álláspontját egy sor kérdésben. A többi között azt hangsúlyozta, hogy Amerika nem falakat épít, hanem akadályokat bont, nem elutasító és kirekesztő, hanem befogadó társadalom. A választási kampány során tapasztalt konkrét példákat sorolva kiállt az egészségbiztosítás Obama elnök által elkezdett reformja és a nőknek a férfiakkal azonos bérezése mellett. Először fordult elő a kampányban, hogy Clinton Sanderst dicsérte, kiemelve, hogy egyetértenek a párt újraegyesítésének szükségességében, a klímavédelem és a melegek jogainak kérdésében.

Bernie Sanders közleményben gratulált Hillary Clintonnak, de leszögezte: nem adja fel a küzdelmet, nem száll ki a versenyből. 

Donald Trump a nevét viselő New York-i Trump Torony aulájában mondta el győzelmi beszédét. “Győztem. Vége van” – mondta, s a republikánusok elnökjelöltjének nyilvánította magát. Viszonylag rövid beszédében Hillary Clintont támadta: mint mondta, nem tartja alkalmasnak arra sem, hogy például munkahelyeket teremtsen, és felrótta neki az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás támogatását, nem mulasztva el megemlíteni, hogy

Trump ismét azt sugalmazta, hogy Clinton csak azért győz, mert nő. “Ha Hillary Clinton férfi volna, a voksok öt százalékát is alig kapná meg” – jegyezte meg.

Ezt követően hosszan válaszolt az újságírók kérdéseire. Kifejtette, hogy nem kíván változtatni a stílusán, mint fogalmazott, azért döntenek mellette a választók, mert olyan, amilyen. Majd szót ejtett külpolitikai kérdésekről is. “Nem a klímaváltozás a legnagyobb veszély, hanem az atomfegyver, nem szabad megengedni, hogy Irán atomfegyvert építsen, nem szabad megengedni, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen, Kínának igenis van befolyása Észak-Koreára, és rá kell bírni, hogy éljen is ezzel a befolyással” – fejtette ki.

A New York-i milliárdosnak a keddi előválasztások után már 950 delegátusa van, az automatikus elnökjelöltséghez a republikánusoknál szükséges 1237 támogató delegátusból, míg Ted Cruz 560, John Kasich 153 küldött támogatását élvezi, s Kasichnek gyakorlatilag már nincs lehetősége arra, hogy a párt elnökjelöltje legyen.

A demokrata oldalon Hillary Clinton elnökjelöltsége – hacsak nem történik valami rendkívüli esemény – immár megkérdőjelezhetetlen. A volt külügyminiszter az eddigi választási folyamatban 2137 küldöttet állított maga mellé, míg Bernie Sanders csak 1306 delegátust gyűjthetett be. Az elnökjelöltséghez a Demokrata Pártban 2383 delegátusra van szükség. 

A következő előválasztás jövő kedden lesz Indiana államban.