"Ez a döntés megkerülhetetlen, megkérdőjelezhetetlen lesz Brüsszel számára"

"Ez a döntés megkerülhetetlen, megkérdőjelezhetetlen lesz Brüsszel számára"

Kovács Zoltán kormányszóvivő, fotó: Kovács Attila/MTI (archív)Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Brüsszelt érdekelnie kell a magyar emberek véleménye, fontos, hogy mit mondanak az október 2-ai népszavazáson.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában arról beszélt, a Brexittel kapcsolatban láttuk, ha nem veszik figyelembe az emberek véleményét, akaratát, érzéseit arról, miként mennek a dolgok az Európai Unióban, annak olyan következményei is lehetnek, hogy egy tagállam úgy dönt, kilép.

A kormányszóvivő kiemelte, október 2-án a magyar embereknek egy adott kérdésben kell dönteniük, egy olyan, soha át nem adott jogkörben, hogy ki élhet egy adott ország területén. Kovács Zoltán szerint ez a döntés megkerülhetetlen, megkérdőjelezhetetlen lesz Brüsszel számára, amelyet az unió jövője szempontjából is figyelembe kell vennie: miként kell változtatnia azon a megbukott politikán, amelyet a migráció ügyében képviselt.


Kitért arra is, az elmúlt több mint fél évben a baloldal, de bizonyos értelemben a Jobbik is minden elkövet azért, hogy ne legyen érvényes és eredményes a népszavazás a kényszerbetelepítésről október 2-án. Kovács Zoltán megjegyezte, felvetődik a kérdés, milyen demokrata az, aki a legdemokratikusabb véleményformálási lehetőséget megkérdőjelezi. Úgy vélte, a Jobbik hétfőre kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülése is azt a célt szolgálja, hogy ne legyen népszavazás, márpedig az embereknek joguk van véleményt nyilvánítaniuk. Ennek nyomán hétfőn a parlamentben – mint mondta – “a forma kedvéért természetesen valaki képviselni fogja a Fideszt, de a döntéshozatalhoz szükséges többséget, illetve részvételt nem fogjuk biztosítani”.


Kovács Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról is, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta alapvetően változtak meg például a gazdasági, társadalmi feltételek, és a kihívások a migrációs válság óta csak sokasodtak. Példaként említette, hogy a szociális ellátórendszerrel, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban is számos kérdést kell áttekinteni. A következő hetekben jelölik majd ki azt az embert és csapatot, aki-amely ezzel foglalkozni fog. 
A letelepedési kötvénnyel kapcsolatos kérdésre a kormányszóvivő leszögezte: az engedély megadását a lehető legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzéshez kötötték.