Spagettivel segítenek a földrengés áldozatain

Spagettivel segítenek a földrengés áldozatain

Ezzel a változattal, az amatricei spagettivel támogatják az áldozatokat, fotó: WikipédiaAmatricei módra készített spagetti felszolgálásával segítik az olaszországi földrengés áldozatait az éttermek szerte a világon.

A kezdeményező Paolo Campana római grafikus, aki mindig a földrengés sújtotta közép-olaszországi településen ünnepelte a szilvesztert. Ott a Hotel di Romában kóstolgatta barátaival az amatricei módra, vagyis paradicsomszósszal, tokaszalonnával és a pecorino nevű kemény juhsajttal készült spagettit. Mára a fogadóból csak egy romhalmaz maradt.

Paolo Campana felszólította az olasz étteremtulajdonosakat: vegyék fel az étlapra szabad áron a spaghetti all’amatricianát és minden egyes eladott ilyen fogás árából adjanak két eurót az olasz vöröskeresztnek.

Olaszországban és külföldön mintegy 700 vendéglős vette fel az étlapra az all’amatriciana spagettit. Az akciót felkarolva Jamie Oliver brit sztárséf arra kérte a vendégeit, hogy “egyenek Olaszországért”. Egy brit étteremlánc, két New York-i és egy spanyol étterem is csatlakozott a szolidaritási akcióhoz.

A Slow Food nemzetközi étteremlánc is hasonló kezdeményezésbe fogott. Elnöke, Carlo Petrini felszólította a vendéglősöket, “vegyék fel az étlapra legalább egy évre a természeti katasztrófa sújtotta város emblematikus ételét és a bevétel egy részét fordítsák jótékonysági célra”. Közleményében Petrini egyben arra kérte a vendégeket, kóstolják meg az ízletes ételt. Két napja egymást érik a hasonló kezdeményezések Olaszországban és a közösségi portálokon.

Tele vannak a véradó központok, az umbriai Perugiában annyian voltak, hogy több véradót el is utasítottak a kórházak. A hajóutakat szervező MSC Crociere vállalat 150 matracot ajánlott fel. Számos civil szervezet, így a vöröskereszt és a caritas is gyűjtőpontokat nyitott, ahová árad az élelmiszer, a víz, a gyerekjáték. A kulturális minisztérium arra kérte az olaszokat, látogassák a jegyárat jótékonyságra fordító múzeumokat.

A Solo Affiti ingatlancég harmincezer üresen álló házat bocsát a károsultak rendelkezésére a földrengés epicentrumától számított 20-30 kilométeres övezetben.

A Napoli futballklub elnöke, Aurelio De Laurentiis bejelentette, hogy a vasárnapi Napoli-AC Milan mérkőzés bevételét a földrengés áldozatainak megsegítésére fordítják.

Sami Khedira, a torinói Juventus német középcsatára 20 ezer eurós (több mint 6 millió forintos) adományt ajánlott fel, ezen kívül csapattársával, Paulo Dybalával együtt árverésre bocsátják aláírt mezeiket, amelyeket szombaton Rómában a Lazio elleni meccsen viselnek.

A Change.org internetes portálon online petíció indult, amelyben javasolják, hogy az e heti 128,8 millió eurós (39,6 milliárd forintos) lottókasszát ajánlják fel a földrengés áldozatainak. A petíciót eddig négyezren írták alá.

Kapcsolódó cikkek