Új találmány mentette meg a férfit a cápatámadástól

Új találmány mentette meg a férfit a cápatámadástól

Elektromos cápariasztó mentette meg egy ausztrál horgász életét egy fehér cápa támadásától.

A horgász – akit nem neveztek meg a híradások – a Perthtől 40 kilométerre található Cockburn Sound partjainál volt kajakjával, amikor egy hatalmas cápa kezdett ólálkodni körülötte. A férfi szerint fehér cápa volt. A közösségi hálón közzétett rövid videójához azt írta, “váratlan látogató szakította félbe a horgászkalandot”.

“Épp elveszítettem egy rózsaszín csattanóhalat, amikor óriási csobbanást hallottam a hátam mögül. Hátranéztem és egy négyméteres cápa nézett vissza rám” – részletezte a horgász.

“Nem vagyok szakértő, de valószínű, hogy fehér cápa volt. Két-három percen át követett, majd eltűnt, amikor elérte a cápariasztóm hatókörét.

A cápariasztó olyan elektronikus eszköz, amelyet a csónakra vagy a szörfdeszkára erősítenek és háromdimenziós elektromos hullámot bocsát ki. Ez a cápa pofájának elektromos érzékelőit elérve kibírhatatlan görcsöket okoz az állatnak.

Az eszközt a gyártó honlapja úgy írja le, mint az egyetlen, tudományosan igazolt és független cégeknél tesztelt elektromos cápariasztót. Nyugat-Ausztrália halászati hatóságának augusztusi jelentése szerint az állam partjainál idén egyre gyakrabban látnak cápát, tavaly az első félévben 534-szer, míg idén ugyanebben az időszakban már 1460-szor észlelték a ragadozók jelenlétét.