Ünnepélyes tanévnyitót tartott a beregszászi magyar főiskola

Ünnepélyes tanévnyitót tartott a beregszászi magyar főiskola

magyar zászló

A beregszászi református templomban tartott ünnepségen elmondott ünnepi beszédében Orosz Ildikó, a főiskola rektora ismertette a felsőoktatási intézmény eltelt egy évben elért eredményeit, és vázolta az új tanévre kitűzött céljait, jelezve, hogy befejezéséhez közeledik két új kollégium és egy sportkomplexum építése, valamint egy gyümölcstermesztési kísérleti telep és magashegyi kutatóállomás létesítése. Mint hangsúlyozta, az idén nagyon keresettek voltak a főiskola végzősei, ami elsősorban annak köszönhető, hogy mintegy 200 pedagógus távozott külföldre a kárpátaljai magyar iskolákból, és 80 álláshelyet még nem sikerült betölteni.

A szakember aggasztónak nevezte a kárpátaljai magyar oktatással kapcsolatos demográfiai adatokat, kifejtve, hogy idén csak 711 végzős került ki a kárpátaljai magyar iskolákból, pedig 11 évvel ezelőtt 2442-en kezdték el az első osztályt. Elmondása szerint a bonyolult ukrán érettségivizsga- és felvételi rendszer miatt a kárpátaljai magyar iskolák végzőseinek nagy része nem is próbálkozik azzal, hogy ukrán felsőoktatási intézménybe felvételizzen, hanem magyarországi egyetemekre, főiskolákra nyújtja be a felvételi kérelmét. Ez a tendencia érvényes az ukrán érettségizőkre is, hiszen több tízezer ukrán diák tanul a szomszédos országok egyetemein – tette hozzá.

Orosz Ildikó elmondta, hogy jelenleg 1081 hallgatója van a Rákóczi-főiskolának. Közlése szerint a tanévet 95 elsős diák kezdi el, akik közül 50 magyar tannyelvű iskolákból, 42 kárpátaljai ukrán tanintézetekből, három pedig belső ukrajnai területekről érkezett. A főiskola keretein belül működő felsőfokú szakképzési intézetben 90-en kezdik meg tanulmányaikat – tette hozzá.

A Rákóczi-főiskola rektora bejelentette, hogy – a magyar kormány támogatásának köszönhetően – idén először fognak ösztöndíjat fizetni az első évfolyamos diákoknak, míg a levelező hallgatók tandíját elengedik.

Orosz Ildikó beszédét Márton Árontól, Erdély püspökétől vett idézettel zárta, amely szerint “Akik őrhelyen állnak, éber figyelésre és megsokszorozott munkára vannak kötelezve”, hangsúlyozva, hogy “nagy a felelősségük azoknak, akik itthon maradnak, mert őrhelyen állnak”.

A tanévnyitó ünnepségen átadták a beregszászi főiskola által alapított Rákóczi-díjat, amelyet évente egy-egy külföldi és kárpátaljai személynek ítélnek oda. Idén a kitüntetést Naszvadi György, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsadója kapta a Rákóczi-főiskola és a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás fejlesztése érdekében kifejtett tevékenyégéért, valamint Milován Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tiszteletbeli elnöke – kárpátaljai 1956-os elítélt – közéleti-politikai tevékenységének elismeréseként.