"Sokat javultak a magyar-szaúd-arábiai gazdasági kapcsolatok"

"Sokat javultak a magyar-szaúd-arábiai gazdasági kapcsolatok"

A keleti - majd most a déli - nyitás stratégiája kikövezte az utat a magyar-szaúd-arábiai kétoldalú kapcsolatok javítására és mélyítésére minden területen. Ezt nyilatkozta Szaúd-Arábia budapesti nagykövete a Magyar Nemzetnek.

Mohamed bin Abdel-Hádi al-Matrafi a napilap szombati számában publikált interjúban kifejtette: a gazdasági kapcsolatok sokat javultak, a kereskedelmi mérleg értéke 2015-ben elérte a 470 millió dollárt. Beszélt arról is, hogy az olajpiac kiszámíthatatlan, megváltozhat. A Szaúd-Arábia víziója 2030 elnevezésű, tavaly elindított program egyik legfőbb célja, hogy változatossá tegye a bevételek forrásait és javítsa a polgárok életkörülményeit. 

Az ambiciózus terv három alappilléren áll: az arab és iszlám világon belül betöltött vezető szerepen, az elhatározáson, hogy a világ legnagyobb befektetőjévé váljanak és a stratégiai elhelyezkedésen, amely lehetővé teszi, hogy a kereskedelemben összekössenek három kontinenst, Afrikát, Ázsiát és Európát.

A bevételek növelése érdekében támogatni fogják a privát szektort valamint a kis- és közepes vállalkozások szerepét, növelik a megújuló erőforrások arányát és az állami befektetési alap eszközeit, valamint ösztönözni fogják a külföldi befektetéseket az országban – fejtette ki. Hozzátette, az üzleti befektetés Szaúd-Arábiában a magyar cégek számára is vonzó lehet, különösen azután, hogy a szaúdi kormány bejelentette ambiciózus stratégiai tervét.