Egyre nő a cseh egyetemeken tanuló szlovákiai diákok száma

Egyre nő a cseh egyetemeken tanuló szlovákiai diákok száma

Folyamatosan nő a középiskola után csehországi felsőoktatási intézményben továbbtanuló szlovák diákok száma, és diplomájuk megszerzése után sokan nem térnek vissza Szlovákiába. Erre hívta fel a figyelmet Robert Redhammer, a pozsonyi műszaki egyetem (STU) rektora.

A tavalyi tanévben (2015/16) több mint 22 ezer szlovákiai diák folytatta tanulmányait csehországi felsőoktatási intézményben, szemben azzal a 113 ezerrel, akik ugyanebben az időszakban szlovákiai egyetemen vagy főiskolán tanultak nappali tagozatosként – mutatott rá minap megjelent blogbejegyzésében az STU rektora, a cseh oktatásügyi tárca adataira hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy tavaly Csehországban tanult a szlovákiai diákok 16 százaléka, holott ez az arány 2000-ben még csak 3-4 százalék között alakult. Redhammer szerint ez a trend, illetve az, hogy a külföldi egyetemeken végzett diákok egy része végzés után nem tér vissza Szlovákiába, fenyegetést jelent az ország gazdasági és szociális stabilitására nézve.

Az írásban – amelynek megjelentetését a rektor a szlovák oktatásügy reformjáról zajló közbeszéd intenzívebbé válásával indokolta – az STU vezetője kiemeli: nem szabad takarékoskodni az oktatásügybe áramló anyagiakkal.

“Be kell fektetni az ifjúságba” és meg kell küzdeni a tehetséges fiatalokért, ellenkező esetben a jobb oktatási és egyéb körülményeket nyújtó országok agyelszívó hatása miatt belátható időn belül “kegyetlen következményekkel” kell számolnia Szlovákiának.

Kifejtette: a fejlettebb országok kezében demográfiai problémáik orvoslására használt eszközzé vált az életerős és gazdaságilag használható fiatalok “importja”, olyanoké, akik magasan képzettek, kulturálisan kompatibilisek, nem militánsak és magas hozzáadott értékű munkát képesek végezni.

“Harcban állunk egy a fiatal korosztályért folytatott globális küzdelemben, és a világ felfedezte Szlovákiát, rájött, hogy a fiatal szlovákok jól képzettek, felkészültek, céltudatosak, de elégedetlenek saját országukban” – vélekedett Robert Redhammer.