Szavazzon, hogy tudjuk, mi a véleménye!

Önt érdekli a politika?

Igen
Nem
Csak bizonyos időszakokban (pl. választás) figyelek rá
Nem tudom

Közérdekű információk

Nagyobb lenne a terrorizmus veszélye?

2017. október 11. Sikeradó/MTI

terrorista
Az Iszlám Állam (IÁ) visszaszorulásával nőhet a terrorizmus veszélye Európában, ugyanis visszatér az EU-ba az a mintegy ötezer ember, aki korábban az IÁ oldalán a Közel-Keletre ment harcolni - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szalai Máté hangsúlyozta, a statisztikák szerint a hazatérők kevesebb mint egytizede hajlamos a terrorista tevékenység folytatására, viszont valós veszély, hogy az IÁ virtuálisan radikalizál további uniós polgárokat.

Mint elmondta, jelenleg azon a ponton van az IÁ, hogy valódi területet birtokló szervezetből terrorista, felkelő csoporttá redukálódik. Irakban már nagyrészt lezajlott ez a folyamat, de Szíriában még jelentős területeket birtokol - tette hozzá.

Irakban Moszul bevétele után sikerült felszabadítani Tel-Áfárt és Havídzsát, így már csak el-Ambár tartomány egy része maradt az iszlamisták kezén. Szíriában az IÁ fővárosának Rakkának a felszabadítása már csak napok, hetek kérdése, de az ország keleti részén Deir-ez-Zor tartományban még jelentős területeket birtokolnak - mondta Szalai Máté.


0
E-mail cím:


Jelszó: