Magyar színekbe öltözött Rio De Janeiró híres szobra 2018-ban

Közeledünk Brazíliához

Rio de Janeiro leghíresebb szobra magyar színekben pompázott 2016. december 30-án IV. Károly magyar király 100 évvel korábbi koronázásának tiszteletéreJelentős fejlődés előtt állnak a magyar-brazil gazdasági kapcsolatok, ebben kiemelkedő szerepet játszik az, hogy Brazília a világ egyik legnagyobb, erőteljesen fejlődő országa, Magyarország és a V4 államok pedig az Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedést felmutató régiója. Ezt mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára a Magyar-Brazil Vegyes Bizottság 3. ülését követő sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

Magyar Levente kiemelte, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítésének külön aktualitást ad, hogy Brazília és Magyarország 90 éve vette fel a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat. Hozzátette, a kétoldalú gazdasági kapcsolatokkal azonban nem lehetünk elégedettek, ezért a következő hónapokban intenzív munka zajlik majd a két ország vállalatai, és állami szereplői közötti gazdasági együttműködés fejlesztésére.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és a brazil delegációt vezető Santiago Irazabal Mourao, a brazil Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért, kereskedelemfejlesztésért és kulturális témákért felelős főtitkárhelyettese, a sajtótájékoztató előtt írták alá a vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét.

Magyar Levente elmondta, a vegyes bizottság legutóbb másfél éve Brazíliában ült össze, a mostani ülésén egy olyan munkatervben állapodtak meg, amely a kétoldalú kapcsolatok intenzív fejlesztését irányozza elő. Ebben a brazil-magyar vállalatok közötti kooperáció erőteljes bővítésére helyezik a hangsúlyt, természetesen a két ország kormányának felügyelete mellett.

Santiago Irazabal Mourao hangsúlyozta: Brazíliában mintegy százezer magyar él, ez kedvező alapot ad a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez, bővítéséhez. A brazil diplomata rámutatott: Brazília már kilábalt modernkori történelmének egyik legsúlyosabb válságából, és a magyar-brazil kapcsolatok biztató jövő előtt állnak. A két ország kapcsolatai a kereskedelem, a kétoldalú vállalati gazdasági kapcsolatok, a turizmus és a kultúra területén is nagymértékben fejlődhetnek.

Kiemelte, jövőre Brazília rendezi meg “a Víz világfórumát”, erre a világméretekben is jelentős eseményre meghívták Magyarország elnökét is, ez a téma napjainkban kiemelten fontos a világ további fejlődése szempontjából.