Magyar napokat rendeznek Tbilisziben

Magyar napokat rendeznek Tbilisziben

Kiállítások, előadások és filmvetítések mellett könyvbemutató, koncert és táncelőadás is színesíti a december 4. és 6. között tartandó magyar napok programját Georgia fővárosában, Tbilisziben.

A rendezvény részleteiről pénteken tartott sajtótájékoztatót Tbilisziben Mikheil Giorgadze, az ország kultúráért és műemlékvédelemért felelős minisztere, valamint Horváth Viktória nagykövet – tájékoztatta az MTI-t a helyszínről Kránitz Péter Pál, a Magyarország Georgiában című kiállítás kurátora.

Beszámolója szerint a miniszter arról beszélt, hogy a rendezvény célja a kétoldalú kulturális kapcsolatok erősítése, ennek érdekében tárgyalásokat fog folytatni Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral.

Horváth Viktória nagykövet a programokról kiemelte, hogy Magyarország lesz a Tbiliszi Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége. A kaukázusi ország fővárosában mozivászonra kerül többek között a Saul fia; a Liza, a rókatündér, az 1945 és a Testről és lélekről című alkotás. A nemzetközi versenyprogramban a legjobb külföldi filmnek járó díjért versenyez Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba filmje, a Brazilok.

A magyar napok keretében bemutatják Az ember tragédiája georgiai nyelvű fordítását, amely 33 év után jelent meg újra. Ehhez kapcsolódóan a Madách-műhöz Zichy Mihály által készített, a Magyar Nemzeti Galériában őrzött illusztrációk másolataiból kiállítás is nyílik. A festőt nagy tisztelet övezi Georgiában, ugyanis ő alkotta meg a legnagyobb georgiai hősi eposz, Sota Rusztaveli Tariel, a párducbőrös lovag című művének legismertebb illusztrációit. Zichy Mihály emlékét szobor is őrzi Tbilisziben, ahol a rendezvénysorozat keretei között koszorút fognak elhelyezni.

A programsorozat nyitórendezvénye egy római katolikus szentmise lesz Tbiliszi legnagyobb katolikus templomában, a Szent Péter és Pál Katedrálisban. A misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Giuseppe Pasotto, a Kaukázusi Apostoli Adminisztráció püspöke fogja celebrálni.

A Magyarország Georgiában című tárlat a 19. századi magyar történetírás kaukázusi őshazaelméletét mutatja be, annak is georgiai vonatkozásaival. Az Ezüsttől a vasig – válogatás a kortárs magyar ötvösművészek alkotásaiból című kiállításon korunk magyar ötvösművészetéből láthatnak egy színes összeállítást az érdeklődők.

Az Ivane Dzsavakisvili Tbiliszi Állami Egyetemen Kránitz Péter Pál tart előadás Misztótfalusi Kis Miklós erdélyi betűmetsző és nyomdász életéről és georgiai betűiről.

A Tbiliszi Állami Konzervatóriumban Pál István “Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész és zenekara ad koncertet a Szent Efrém Férfikar kíséretével. A magyar napok zárásaként a Mardzsanisvili Színházban a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadását láthatják az érdeklődők.