Elkészültek a menekültügyi megállapodással

Elkészültek a menekültügyi megállapodással

Aláírás előtt áll a német-olasz menekültügyi megállapodás az Olaszországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédében ismertette, hogy a tárgyalásokat befejezték, a megállapodást megszövegezték, és már csak a két belügyminiszter kézjegye hiányzik róla. Hivatalos aláírási ceremóniát nem tartanak Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel. Az aláírt iratokat postai úton “kicseréljük, hogy megtakarítsuk az utazási költségeket”, ami ugyan néhány napig még eltarthat, de már most kijelenthető, hogy Berlin és Róma tárgyalásai sikerre vezettek – mondta Horst Seehofer.

A 2019-es szövetségi költségvetés belügyminisztériumi fejezetéről tartott parlamenti vitában Horst Seehofer kiemelte, hogy a határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről Spanyolországgal és Görögországgal kötött megállapodást már alkalmazzák a határigazgatási gyakorlatban.

A német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről szóló kétoldalú megállapodások kidolgozásáról július elején egyeztek meg a német koalíciós pártok. A megegyezéssel lezárták a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – a máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU eredetileg azt szorgalmazta, hogy mindentől függetlenül és feltétlenül fordítsák vissza ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU azt az álláspontot képviselte, hogy egyoldalúan nem lehet megszigorítani a határigazgatást, a máshol regisztrált menedékkérőket csak az érintett társországokkal egyeztetve lehet visszafordítani.

Kapcsolódó cikkek