Belső utakon

Végre született egy olyan könyv, amely a genetikától a pszichológiáig elmagyarázza nekünk, miért viselkedünk úgy a mindennapokban, ahogy. Vajon eleve elrendelt dolgokról van szó vagy változtathatunk rajta?

Fekete Sivatag

Annak viszont aligha jár ólomlábon, aki kezébe veszi Sitkei Levente Fekete Sivatagát. Rohannak a sorok, mintha az arab világ vérrel áztatott jelenével szemben valamivel igazolni kellene, hogy nem úgy van ám. Hogy ilyen is van. Hogy ez is egy arab ország, ahol sírva, tapsolva, könnyes szemmel örvendeznek, ha messzi útjáról végre hazatér a király. Szaúd-Arábia mesésen varázslatos, dúsgazdag világa szólal meg a parányi könyvben.

harmonia caelestic

Édesapám jobban szerette a málnát a szamócánál, oly módon, mint a történelmet az irodalomnál. De édesapám mindennél jobban szerette volna a történelem irodalmát, ha lett volna módja rá.

füveskönyv

„Egy mese jutott eszembe a Púposok országáról. Volt egyszer, hol nem volt egy furcsa ország, amelyben csakis púposok laktak. És ha véletlenül egyenes növésű emberfia tévedt a tájra, a púposok menten felkoncolták."

Felperszelt hómezők

Nem ismerek olyan írót – attól persze még létezhet -, aki arra vállalkozott volna, hogy történelmünk sorsdöntő és tragikus korszakát, az 1916-tól 1943-ig tartó időszakot, magyarán Ferenc József császár halála és a Don kanyari csatavesztés közötti huszonhét esztendőt egyetlen regénybe foglalja.

Tamási Áron összes novellái

Ha Tamási Áronhoz csak az az egyetlen mondás lenne kapcsolható, miszerint „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”, már sokat köszönhetnénk neki, végtére is magától értetődő dolgok meghatározása mindig nehéz, de neki sikerült.

A Zsolnay-kód

A Zsolnay család titkát kutatja Tolvaly Ferenc új könyve, A Zsolnay-kód, amely részben Mattyasovszkyné-Zsolnay Teréz naplója alapján dolgozza fel Európa egyik legnagyobb porcelánmanufaktúrájának történetét

aforizmagyűjtemény

Miközben sorra zárnak be az antikváriumok, a még megmaradtakban, no meg a vásárokon, ócskapiacokon gyakran felbukkanó könyvárusok pultjain igazi kincsekre lelhetünk. Így fedeztem fel - mint megszállott könyvgyűjtő – nemrégiben a hetvenhárom híres ember aforizmáit tartalmazó Kis aforizmagyűjtemény című munkát, amelynek olvastán arra is rájön az ember, a politikusok, beszédírók is forgatják ezeket a kiadványokat.

Erdély

Már régóta nem indulok úgy útnak Erdély felé, hogy ne vinnék magammal néhány Váradi-Lőwey albumot. Nem mondom, autó nélkül kissé bajos lenne ezeket a súlyra is tekintélyes, gyönyörű kiadványokat magammal cipelni, ám szakmám ma már szükséges eszköze, a gépkocsi e tekintetben is jó társnak bizonyul. Az albumok tehát jönnek velem, és én, iránytűként használva őket lassan elvégzem az „Erdély Egyetemet”.

Örök Házsongárd

„Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak.” Nem tudom. Nem tudom, igazak-e még Petőfi sorai, mert felejtésre berendezkedett korunkban bizony kevéssé szokás az emlékezés.

a kék hold

Ki ne szeretne csodálatos természeti környezetben élni? Ki ne szeretné egész napját nyugodtan, hasznos és lélekemelő élvezetekkel eltölteni? Ki ne szeretné a legmagasabb rendű gondolatokat megérteni?

pokolbeli

„Ha az ember ezt a gyönyörűen megírt tanúvallomást elolvassa, közvetlen érintkezésbe kerül az erővel és bátorsággal. Megilletődve teszi le a könyvet, miközben azon elmélkedik – és ez remélhetőleg nem illúzió -, hogy az emberi szellem fölébe tud emelkedni minden szerencsétlenségnek.” (THE TIMES, LONDON 1988. február 29.)

ff

„Egy csöppet sem könnyű mindig oldalt állni, ahol az ember képtelen bármit is tenni, azon kívül, hogy rögzíti a körülötte dúló szenvedést.”- Robert Capa a magyar származású világhírű fotóriporter és haditudósító szavai, aki öt háborút örökített meg élete folyamán.

Hogy mi köti össze ezt a három látszólag teljesen különálló dolgot? Az elsőkönyves amerikai író, Matthew Jarpe, cyber-punk regénye a Szabadesés Rádió.

a világ titkos szegletei

Igenis vannak titkos szegletei a világnak, bármennyire is igyekeznek az örök kiábrándultak, romantikaellenesek, ál-realisták ennek ellenkezőjét hirdetni. A régészet például szerintem egy romantikus mesterség, de ismerek régészeket, akik elég magabiztosan állították, nincsenek boszniai piramisok. Most meg éppen az kezd kiderülni, hogy igenis vannak, találtak már régészeti leleteket, melyek ezt bizonyítják. Amúgy meg kinek árt vele az ember, ha romantikus képzelgései vannak? Senkinek. Tehát hátrább az agarakkal, kedves „csak a szememnek hiszek” urak és hölgyek, vannak még rejtett csodák itt a földünkön is.

állítsátok meg

Múltkor okos vagy bölcs /vagy mindkettő/ emberek okos vagy bölcs aforizmáiról írtam, de a könyvtárak gonosz módon a nagy és híres emberek viccesnek mondható mondásait, olykor butaságainak, sőt gonosz megjegyzéseinek gyűjteményét is őrzik. Nem is egy kötetben. Az antikváriumban ismét szert tettem az Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni. című, Fejszabadító idézetek alcímet viselő régi-régi könyvecskére, amely olyan ó, hogy születésekor még 128 forintért lehetett hozzájutni.

betyárkönyv

A régmúltban, természetesen. A mai „betyárok” egészen más utakon járnak, nem lóháton menekülnek poros-kátyús utakon üldözőik elől, hanem repülőgépen, s mondjuk egészen Thaiföldig, nem feltétlenül a gazdagoktól rabolnak, hanem a bankautomatákból, tehát nagyot fordult a világ.

Kurucz Gyula könyve

Sokszor hallom, olvasom a panaszokat, a mai ifjúságnak fogalma sincs arról, hogyan éltek apáik, anyáik a létező szocializmus esztendei alatt, azaz 1990 előtt. Valóban nincs, ám ezen nemigen lehet csodálkozni.

Tollas Tibor versei

A világirodalom számos kiváló költője intézett már ódát borhoz, italos kulacshoz, a prózaírók étekleírásai pedig könyvtárakat tölthetnének meg, no de, hogy valaki ódát zengjen a túrós csuszához, annak bizonyára komoly oka van.

A meg nem születettek csillaga

Alighanem fel kell kötnie azt a bizonyos fehérneműt annak, aki meg akarja szerezni Franz Werfel A meg nem születettek csillaga című regényét. A könnyen olvasható és könnyen eldobható sikerkönyvek világában nem mindig emelhetők le a könyvesboltok polcairól az igazi értékek, például azért, mert ki sem teszik oda őket.

E-mail cím:


Jelszó: