Kevesebb pénzből látványosabb program

Kevesebb pénzből látványosabb program

 vadászgép az égenA korábbi repülőnapokhoz mérten lényegesen alacsonyabb költségből valósult meg az idei Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai bemutató, miközben az eddigieknél is látványosabb programok várták az érdeklődőket. Ezt közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére.

Kifejtették, hogy az augusztusi rendezvény megszervezésére mintegy 430 millió, áfával együtt csaknem 545 millió forint állt rendelkezésre. Ehhez képest a nettó költségek 229,7 millió forintot tettek ki. A repülőnapot elsősorban szponzorok – köztük például a Mol és az OTP – bevonásával finanszírozta a honvédelmi tárca.

Mindezt úgy, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter kezdeményezésére a HM kormányhivatalonként száz jegyet osztott szét a szociálisan leginkább rászoruló, illetve a jó tanulmányi eredményt elérő és a repülés vagy a haderő iránt érdeklődést mutató tanulók és közvetlen családtagjaik részére.

A rendezvényre elővételben belépőjegyet váltók részére utazási kedvezményt biztosított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közlekedés Tudományi Intézet és a Budapesti Közlekedési Központ. Az OTP Bankkal, az MKB-val, illetve a K&H Bankkal kötött megállapodás értelmében SZÉP-kártyával is lehetett belépőt venni. E bővítés eredményeként 3,177 millió forint értékben SZÉP-kártyával fizettek a jegyért.

Kitértek arra is, hogy megnövelték a parkolók számát: négy főbb parkolóhelyen mintegy 11 ezer gépjármű elhelyezésre nyílt lehetőség. A parkolókat katonák alakították ki, ami 42,5 százalékos megtakarítást jelentett a 2010-es költségekhez képest.

Újdonságként a rendezvényt tíz helyszínen országos roadshow-val népszerűsítették. A kecskeméti légishow-n összesen 142 repülőgép és helikopter vett részt. A látogatók megismerkedhettek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig.