Sikerrel szerepeltek koncertturnéjukon a Pannon Filharmonikusok

Sikerrel szerepeltek koncertturnéjukon a Pannon Filharmonikusok

Sikerrel szerepeltek a napokban zárult kéthetes koncertturnéjukon a Pannon Filharmonikusok. A pécsi zenekar Svájc és Németország híres hangversenytermeiben lépett fel neves művészek társaságában.

Az együttes a tíz hangversenyből álló koncertsorozat keretében bemutatkozott a berlini Konzerthaus nagytermében, a Französische Friedrichstadtkirchében, emellett Lipcsében, Hamburgban, Zürichben, Genfben és Luzernben is, a közönség pedig mindenhol álló ovációval ünnepelte a zenészeket – írták a Pannon Filharmonikusok az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Hozzátették: az előadásokon Smetana, Mozart, Haydn, Dvorák, Johann Strauss, Rimszkij-Korszakov, Glinka és Kodály szerzeményei, valamint Csajkovszkij és Rahmanyinov versenyművei csendültek fel.

A zenekarral szólistaként Andrej Gavrilov zongoraművész, Guliano Sommerhalder trombitaművész, Romaine Bolinger, Kirill Truszov és Ilja Gringolts hegedűművészek léptek fel. A turné karmestere Michael Zukernik vendégkarmester, valamint Vass András és Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok karmesterei voltak.

A Pannon Filharmonikusok a koncertkörút megkoronázásaként január 5-én Európa egyik legfontosabb hangversenytermében, a Berlini Filharmónia 2400 embert befogadó nagytermében adtak hangversenyt, amelyen Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitányát, Rahmanyinov c-moll zongoraversenyét, Rimszkij-Korszakov Seherezádé és Kodály Galántai táncok című művét játszották – utaltak rá.

A turnézáró koncertre ellátogatott Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, továbbá diplomaták és a zenekart támogató üzletemberek egy csoportja is.

“Ez nem váratlan siker, hanem egy tízéves, tudatos építkezés eredménye” – idézte a filharmonikusok közleménye Horváth Zsoltot, a zenekar igazgatóját. A vezető úgy vélte: a koncertsorozat azt üzeni a világnak, hogy a Pannon Filharmonikusok elérték azt a nívót, amely már “kompatibilis a világ vezető koncerttermeivel”.

“Pécs egy apró város azokhoz a metropoliszokhoz képet, amelyek itt képviselhetik magukat, a Pannon Filharmonikusok azonban a tíz évvel ezelőtti névváltoztatással egy időben elkötelezték magukat egy olyan minőség mellett, amely mára ilyen eredményekkel emeli Pécset Európa nagy kulturális centrumai mellé” – mondta Páva Zsolt. Hozzátette: Pécs sikere a magyar vidék sikere is, az ilyen fellépések felvállalásával példát adhatunk más vidéki városoknak.

“A világ egyik legfontosabb koncerttermében, legendás előadóművészek nyomában játszani, és sikert aratni, ez minden muzsikus álma” – hangoztatta a berlini fellépést követően Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója.